Γνωρίστε την Ελληνίδα του Λονδίνου που "έσπασε" το διαδίκτυο με την ομιλία της- "Θα με βοηθήσετε να υπερασπιστώ το σπίτι μου;"

Η Στέλλα Τσαντεκίδου είναι από τη Θεσσαλονίκη και δεν μασάει τα λόγια της

Μια Ελληνίδα, κάτοικος Λονδίνου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου εξαιτίας της ομιλίας της σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη βρετανική πόλη, με αφορμή τις διαδικασίες του Brexit.

Πρόκειται για την 22χρονη Στέλλα Τσαντεκίδου, από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, που, μετά τις σπουδές της στη νομική στο Λονδίνο, παρέμεινε εκεί, γιατί βρήκε δουλειά. Διωγμένη από την οικονομική κατάσταση και την ανεργία της Ελλάδας, το 2012 η Στέλλα έγινε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

Το star.gr επικοινώνησε με την Ελληνίδα που έβαλε «φωτιά» στο διαδίκτυο με την ομιλία της, ώστε να μάθει περισσότερα για εκείνη.

«Η Αγγλία γενικά είναι πολύ ανοιχτόμυαλη χώρα. Οι Άγγλοι είναι φιλελεύθεροι και εγώ δεν έχω παράπονο από τα 5 χρόνια που μένω εδώ. Δεν νιώθω ξένη στο Λονδίνο, νιώθω πως είμαι μέλος την κοινωνίας τους» εξομολογείται η 22χρονη Στέλλα.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, όπως λέει η ίδια, το θετικό κλίμα έχει αλλάξει λίγο «γιατί με το Brexit campaign, πολλοί άρχισαν να πιστεύουν ότι οι μετανάστες επιβαρύνουν την οικονομία, τα νοσοκομεία και τα σχολεία της χώρας». Οι συνθήκες, λοιπόν, έγιναν λίγο πιο δύσκολες και δημιούργησαν την ανάγκη στη Στέλλα να μιλήσει ανοιχτά και να πει όλα όσα έχει στην ψυχή της.

Τα πράγματα, όμως, στη Μ. Βρετανία είναι ιδιαίτερα και στα πιο πρακτικά θέματα. Ένα από αυτά είναι η άδεια παραμονής στη χώρα για τους αλλοδαπούς. «Είναι πολύ περίπλοκο το σύστημα της Αγγλίας για να πάρει κάποιος άδεια παραμονής. Τα κριτήρια είναι αυστηρά και καθόλου ξεκάθαρα. Ο κάθε δικηγόρος έχει διαφορετική άποψη για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες που να μπορούμε να διαβάσουμε για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν άτομα που έμεναν εδώ για δεκαετίες και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν». Μαθαίνουμε από τη Στέλλα, επίσης, ότι κοστίζει αρκετά να κάνει κανείς αίτηση για να πάρει άδεια παραμονής και ότι, στην περίπτωση που η αίτησή του απορριφθεί, δεν μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Στο άκουσμα της λέξης «μετανάστευση», πολλοί τρομάζουν. Η 22χρονη Στέλλα, όμως, όχι. Αντιθέτως, είδε την εγκατάσταση στο Λονδίνο σαν πρόκληση. «Τα πράγματα στο Λονδίνο είναι πιο εύκολα από την Ελλάδα, από άποψη παροχής εργασίας και ευκαιριών. Και εδώ, φυσικά, έχουν προβλήματα, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις καριέρα. Επίσης, όπως είπα προηγουμένως, η Αγγλία είναι χώρα συνηθισμένη στη μετανάστευση και αρκετά γενναιόδωρη, συνήθως, με τους μετανάστες». 

Αυτό που κάνει αίσθηση είναι η φράση της ότι η Βρετανία είναι η πατρίδα της, φράση στην οποία σίγουρα κάποιοι θα αντιδράσουν. «Αυτό το είπα για να δείξω στον κόσμο ότι εκτιμώ όλα όσα μου έχει δώσει μια άλλη χώρα». Η Ελλάδα δεν φεύγει ποτέ από την καρδιά της Στέλλας. «Φυσικά και δεν την αφήνω πίσω! Μεγάλωσα στην Ελλάδα και όλη μου η οικογένεια είναι εκεί. Γυρνάω συνέχεια και κρατάω επαφή. Έχω μια πατρίδα αλλά δυο "σπίτια". Από μια χώρα μόνο είμαι, σε μια γεννήθηκα αλλά τώρα ζω άλλου και θέλω να αναγνωριστεί ότι το να με διώξουν από την Αγγλία θα είναι σαν να με διώχνουν από το σπίτι μου!».

Τι έγινε, όμως, μετά την ομιλία της Στέλλας; Πώς την αντιμετωπίζουν οι γύρω της, Έλληνες και μη; «Ο κόσμος εδώ με έχει υποστηρίξει πολύ και όλοι οι Άγγλοι φίλοι μου είναι με το μέρος μου. Όλοι οι Άγγλοι που ξέρω πιστεύουν ότι η Αγγλική κυβέρνηση πρέπει να υποσχεθεί ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να παραμείνουν εδώ. Από όλες τις πολιτικές μεριές, ο κόσμος πιστεύω αναγνωρίζει ότι οι ξένοι πολίτες εμπλουτίζουν την αγγλική κοινωνία. Η λεκτική βία και οι αρνητικές αντιδράσεις υπάρχουν αλλά για μένα είναι μεμονωμένες και δεν χαρακτηρίζουν το πραγματικό πνεύμα του αγγλικού λαού, που είναι γενικά ευγενικός και πολιτισμένος».

«Θα με βοηθήσετε να υπερασπιστώ το σπίτι μου;» αναρωτήθηκε η Στέλλα, στο τέλος της ομιλίας της. Ένα ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε όλοι, σε όλους εκείνους που μας το ζητούν.

 

Η ομιλία της Στέλλας

 

 «Τις προάλλες μου έβαλαν τις φωνές στον δρόμο, μου επιτέθηκαν και μου είπαν: ‘γύρνα στην πατρίδα σου’. Και τους απάντησα: ‘Μα είμαι στην πατρίδα μου! Αυτή είναι η πατρίδα μου!’ Είμαι η μετανάστρια που είμαι η νοσοκόμα σας, η γιατρός σας, η κοινωνική λειτουργός σας και η δασκάλα σας. Η Βρετανία ψήφισε για να βγει από την ΕΕ αλλά δεν ψήφισε για να αφήσει πίσω όσους έκαναν εδώ οικογένειες, πληρώνουν τους φόρους τους, που επέλεξαν να αφομοιωθούν και να γίνουν ένα με την κοινωνία και να την κάνουν καλύτερη. Πατρίδα μου είναι η Βρετανία. Ζητώ, λοιπόν, από όλους σας εδώ απόψε να μου πείτε: Θα με βοηθήσετε να υπερασπιστώ το σπίτι μου;»

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top