Μάθιου Πέρι: Είχε ήδη γλιτώσει τον θάνατο δύο φορές

Η δύσκολη ζωή κι η μάχη του «Τσάντλερ» με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ

Δείτε βίντεο για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι από το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μάθιου Πέρι. Ο γνωστός σε όλους μας «Τσάντλερ» από τη σειρά Τα Φιλαράκια, βρέθηκε νεκρός στο τζακούζι του σπιτιού του στο Λος Άντζλες, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή και στη συνέχεια να πνίγηκε. Γύρω του δε βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες.

Ο Μάθιου Πέρι σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη το 2002 για την προώθηση των Friends

Ο Μάθιου Πέρι σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη το 2002 για την προώθηση των Friends /Φωτογραφία AP Images/Gino Domenico

Ο Πέρι είχε μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη που έδινε να απεξαρτηθεί από τα χάπια και το αλκοόλ. Στο βιβλίο του Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα που κυκλοφόρησε πέρυσι, μίλησε για όλα όσα έζησε, την περίοδο που βίωνε την απόλυτη επιτυχία με την κωμική σειρά.

Το 2019, μάλιστα, γλίτωσε τον θάνατο στο... τσακ, μετά από έκρηξη του παχέος εντέρου του λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών. Ο ίδιος αργότερα περιέγραψε τη στιγμή που τα αγαπημένα του πρόσωπα έσπευσαν στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες, όπου τους είπαν ότι ο τότε 49χρονος ηθοποιός είχε μόνο 2% πιθανότητες να επιβιώσει στη διάρκεια της νύχτας

Πέθανε ο Μάθιου Πέρι, διάσημος από τον ρόλο του Τσάντλερ στα «Φιλαράκια»

Έπεσε σε κώμα για δύο εβδομάδες κι όταν συνήλθε, διαπίστωσε ότι του είχαν τοποθετήσει σάκο στομίας, τον οποίο έπρεπε να φοράει για τους επόμενους εννέα μήνες.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα έφτασε ξανά κοντά στον θάνατο, αυτήν τη φορά ενώ βρισκόταν σε ένα κέντρο αποκατάστασης στην Ελβετία. Οι γιατροί του χορήγησαν ένα ηρεμιστικό που αλληλεπιδρούσε με οπιοειδή στο κατεστραμμένο σώμα του, με αποτέλεσμα η καρδιά του να σταματήσει να χτυπάει.

Κατάφεραν να τον επαναφέρουν, αλλά του έσπασαν οκτώ πλευρά, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από τον ρόλο δίπλα στη Μέριλ Στριπ στην ταινία Don't Look Up, μια χαμένη ευκαιρία που τη χαρακτήρισε «σπαρακτική».

Ο Μάθιου Πέρι στην πρεμιέρα της σειράς The Kennedys - After Camelot το 2017 στο Χόλιγουντ

Ο Μάθιου Πέρι στην πρεμιέρα της σειράς The Kennedys - After Camelot το 2017 στο Χόλιγουντ /Φωτογραφία AP Images/Jordan Strauss

Μάθιου Πέρι: Τα απομνημονεύματα

Στην περιγραφή του βιβλίου αναφέρεται πως η ιστορία ξεκινάει «από την παιδική του φιλοδοξία για φήμη ως την εξάρτηση και την απεξάρτηση, συστήνοντάς μας, καθ’ οδόν, τον πεντάχρονο Μάθιου, ο οποίος ταξίδευε από το Μόντρεαλ στο Λος Άντζελες, μεταξύ των χωρισμένων γονιών του· τον δεκατετράχρονο Μάθιου, ο οποίος ήταν τενίστας εθνικής εμβέλειας στον Καναδά και τον εικοσιτετράχρονο Μάθιου, ο οποίος εξασφάλισε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που ήθελαν οι πάντες, στον πιλότο μιας σειράς για την οποία μιλούσαν οι πάντες, και που τότε λεγόταν Φιλαράκια, σαν κι εμάς…». 

Μάθιου Πέρι: Έτσι αποχαιρέτησαν Τα Φιλαράκια τον «Τσάντλερ»

Διηγούμενος μια απίθανη ιστορία, όπως μόνο ο ίδιος θα μπορούσε, ο Πέρι έφερε στο προσκήνιο τη διαλυμένη οικογένεια που τον μεγάλωσε, τον πόθο για αναγνώριση που τον έκανε διάσημο και το κενό μέσα του που δεν μπορούσε να γεμίσει ακόμη κι όταν τα μεγαλύτερα όνειρά του έγιναν πραγματικότητα. Περιέγραψε επίσης τη γαλήνη που είχε βρει στη νηφαλιότητα και τα συναισθήματά του για τη σαρωτική επιτυχία που γνώρισαν παντού Τα Φιλαράκια, διηγούμενος ιστορίες για τους συμπρωταγωνιστές του και για άλλα μεγάλα αστέρια που γνώρισε στην πορεία του. Ειλικρινής, συνειδητοποιημένος, και με το μοναδικό του χιούμορ, ο Πέρι εξιστόρησε γλαφυρά τη μακρόχρονη πάλη του με τις εξαρτήσεις και τις αιτίες που τις τροφοδοτούσαν.

Μάθιου Πέρι, Κόρτνεϊ Κοξ, Ντέιβιντ Σουίμερ, Τζένιφερ Άνιστον και Ματ Λεμπλάνκ σε event του NBC το 2002 στη Νέα Υόρκη

Μάθιου Πέρι, Κόρτνεϊ Κοξ, Ντέιβιντ Σουίμερ, Τζένιφερ Άνιστον και Ματ Λεμπλάνκ σε event του NBC το 2002 στη Νέα Υόρκη /Φωτογραφία AP Images/Tina Fineberg

Οι δύο παραλίγο θανατηφόρες εμπειρίες μοιάζουν πολύ μακριά από τον ρόλο του αστείου «Τσάντλερ Μπινγκ» στα Φιλαράκια που βλέπουμε τα Σαββατοκύριακα στο Star. Στη διάρκεια των δέκα ετών των Friends, έβγαζε περίπου 1 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο κι ήταν ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στον κόσμο. Για τον ίδιο, όμως, η φήμη είχε ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα και, μάλιστα, υπολογίζεται ότι ξόδεψε περίπου 9 εκατ. δολάρια προσπαθώντας να παραμείνει νηφάλιος.

Σε δηλώσεις του έχει επιμείνει ότι ποτέ δεν εμφανίστηκε στο πλατό των Friends πολύ μεθυσμένος. Ωστόσο, η εμφάνισή του στη διάρκεια των δέκα σεζόν, μαρτυρούσε πολλά. Όταν ήταν ιδιαίτερα αδύνατος έκανε χρήση χαπιών, όταν εμφανιζόταν με περισσότερο βάρος, έπινε. 

Μάθιου Πέρι: Η τελευταία ανάρτηση από το τζακούζι όπου βρέθηκε νεκρός

Μάθιου Πέρι: Το ειδύλλιο με την Τζούλια Ρόμπερτς

Το 1996 ξεκίνησε να βγαίνει με την Τζούλια Ρόμπερτς, αμέσως μετά την guest εμφάνισή της στην κωμική σειρά. Το ειδύλλιό τους εκτός οθόνης ήταν σύντομο και κράτησε μόνο δύο μήνες.

«Ήμουν συνεχώς σίγουρος ότι επρόκειτο να με χώριζε... οπότε αντί να αντιμετωπίσω την αναπόφευκτη αγωνία της απώλειας της, χώρισα με την όμορφη και λαμπερή Τζούλια Ρόμπερτς», έχει πει ο ίδιος.

Πίσω από αυτή την απόφαση, και μάλιστα πολλά από τα προβλήματά του με τον εθισμό, κρύβεται η πεποίθηση του Πέρι ότι είναι «σπασμένος, λυγισμένος».

Εντόπισε αυτά τα συναισθήματα εν μέρει στην παιδική του ηλικία και στην αποχώρηση του πατέρα του Τζος Πέρι από το σπίτι, ενώ ήταν ακόμη μωρό.

Ο Μάθιου Πέρι σε αγώνα μπάσκετ λίγο μετά το τέλος των Friends το 2006

Ο Μάθιου Πέρι σε αγώνα μπάσκετ λίγο μετά το τέλος των Friends το 2006 /Φωτογραφία AP Images/Mark J. Terrill

Μάθιου Πέρι: Ξεκίνησε να πίνει στα 14

Το ποτό το ξεκίνησε με μπύρα και φτηνό κρασί όταν ήταν μόλις 14 ετών, ενώ στα 21α γενέθλιά του έδειχνε ήδη σημάδια ότι ήταν εκτός ελέγχου.

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το παιδικό του όνειρο να γίνει σταρ και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές πριν πάρει τον ρόλο στα Φιλαράκια. Τον έχουμε δει και σε έναν μικρό ρόλο στη σειρά Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς.

Παρόλο που οι έξι ηθοποιοί ήταν ιδιαίτερεα δεμένοι και πίσω από τις κάμερες, για τον Πέρι τα γυρίσματα ήταν εξαιρετικά αγχωτικά. «Ένιωθα ότι θα πέθαινα αν το ζωντανό κοινό δε γελούσε», παραδέχτηκε στην εκπομπή του reunion το 2021. «Και θα ίδρωνα και θα πάθαινα σπασμούς. Ένιωθα έτσι κάθε βράδυ». 

Τα Φιλαράκια: O Matthew Perry υπήρξε καψούρης με την Jennifer Aniston!

Η τεράστια επιτυχία του σόου κι η επακόλουθη προσοχή των παπαράτσι για τους έξι σχετικά άγνωστους ηθοποιούς σήμαιναν «κάθε στιγμή της ζωής μας να τεκμηριώνεται δημόσια για να τη δουν όλοι για πάντα». Αυτό δε βοήθησε στην ολοένα και πιο έντονη κατανάλωση αλκοόλ του Perry κι ανέπτυξε επίσης εθισμό στο Vicodin, ένα παυσίπονο που πήρε μετά από ένα ατύχημα με τζετ σκι αμέσως μετά την συμμετοχή του στο σόου.

Η μέγιστη ημερήσια δόση του έφτανε μέχρι οκτώ ταμπλέτες, αλλά, μέχρι το τέλος της τρίτης σεζόν του Friends, έπινε περίπου 55 δισκία την ημέρα.

Η αναζήτηση περισσότερων χαπιών έγινε μια «δουλειά πλήρους απασχόλησης: τηλεφωνήματα, επισκέψεις σε γιατρούς, ψεύτικη ημικρανία».

Σε άλλο σημείο του βιβλίου του αποκάλυψε ότι πήγαινε σε επισκέψεις σπιτιών που διοργάνωναν μεσίτες, μόνο και μόνο για να μπορεί να κλέψει χάπια από τα ντουλάπια φαρμάκων

Μάθιου Πέρι: Στα βραβεία Grammy το 2004, την τελευταία σεζόν της σειράς Τα Φιλαράκια

Μάθιου Πέρι: Στα βραβεία Grammy το 2004, την τελευταία σεζόν της σειράς Τα Φιλαράκια /Φωτογραφία AP Images/Mark J. Terrill

Το 1995, μια πρώην φίλη, επέμενε να δει έναν γιατρό για τους εθισμούς του. Αυτό τον οδήγησε στην πρώτη από τις πολλές περιόδους απεξάρτησης. Αλλά ακόμα και καθώς έφευγε από το κέντρο, ήξερε ότι επρόκειτο να πιει ξανά. Άντεξε μόνο εννέα εβδομάδες πριν ανοίξει ξανά ένα μπουκάλι.

Η ανάρτηση της σειράς Friends για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι

Ο κωμικός ηθοποιός απέδωσε την επιβίωσή του, εν μέρει, στην υποστήριξη που είχε από τους αχώριστους συμπρωταγωνιστές του στο Friends, περιγράφοντας πώς έτρωγαν κάθε γεύμα μαζί και έπαιζαν πόκερ στις ενδιάμεσες σκηνές.

«Είχαν κατανόηση κι ήταν υπομονετικοί», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό People την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος τα τελευταία χρόνια είχε καταφέρει να απεξαρτηθεί και φαίνεται πως διατηρούσε τη νηφαλιότητά του.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top