Μητσοτάκης: Καμία αύξηση για τα σώματα ασφαλείας

Φρένο στις απαιτήσεις βουλευτών για αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας

Φρένο στις απαιτήσεις βουλευτών και υπουργών για αυξήσεις και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας, μετά τις αυξήσεις στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, έβαλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

Κατά την ομιλία του για την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τις αγορές αμυντικών συστημάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι την επόμενη ΔΕΘ δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα σώματα ασφαλείας. 

Αυξήσεις σε όλους τους ενστόλους ζητούν υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ

«Και σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει στα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, θέλω να επαναλάβω πως αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική της στήριξη σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία. Και θα φανεί και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στην επόμενη ΔΕΘ. Ένα είναι βέβαιο: Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι. Και δεν πρόκειται να υποταχθούμε σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας», είπε.

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά δεδομένα και τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την υποστήριξη των αγορών αμυντικών συστημάτων, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Η ΕΕ καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. Η Ελλάδα και εγώ έχει μιλήσει για την αμυντική αυτονομία της ΕΕ. Πολλοί θεωρούσαν αυτές τις εξελίξεις ανέφικτες, όμως πετύχαμε αποφάσεις που είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. Με τη ρήτρα διαφυγής έχουμε τη δυνατότητα για πρόσθετες δαπάνες στην άμυνα. Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές διότι οι επιδόσεις της οικονομίας αποτελούν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και στη σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας πως «μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν τις παγκόσμιες διεθνείς σχέσεις και σε μια εποχή που η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να διαταραχθεί η ισορροπία των κοινωνιών». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «σαθρό και επικίνδυνο» το δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο».

«Η δημοσιονομική ευρωστία καθοριστικός μοχλός για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση. Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές δεν υπάρχουν επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Ποιος θα τοποθετούσε τα χρήματά του σε μια χώρα που δεν υπερασπίζεται τα σύνορά της. Από την άλλη πώς μπορούν αυτά να εδραιώνονται χωρίς μια ισχυρή οικονομία», σημείωσε και τόνισε πως «η σημασία της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι προφανής. Χάρη και σε αυτές αντιμετώπισε κρίσεις όπως αυτή στο μεταναστευτικό ενώ το ίδιο συνέβη και σε κάθε κρίση στο Αιγαίο».

«Προφανώς και η άμυνα αναδεικνύεται και σε έναν πυλώνα ευημερίας. Γιατί χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία, ούτε και οι προϋποθέσεις για να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε: 

«Η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας δεν μπορεί και θα επιμείνουμε σε αυτό να χρηματοδοτείται παρά μόνο από ανθεκτικά δημόσια ταμεία. Κάτι σημαίνει που με τη σειρά της, η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται καθοριστικός μοχλός και επιτελεί καθοριστικό ρόλο για μία αποτελεσματική εθνική θωράκιση. Με άλλα λόγια, εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top