Πιερρακάκης: Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή για το bullying στα σχολεία

Έρχεται πλατφόρμα δήλωσης των περιστατικών από γονείς και μαθητές

Για τις συνθήκες που επικρατούν στην εκπαίδευση των ελληνικών ιδρυμάτων μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανομία που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και το bullying, για το οποίο αποκάλυψε ότι θα επανέλθει η αποβολή.

Από το 2025 μέσω Πανελλαδικών η εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Αναφερόμενος στα αυξημένα επίπεδα εγκληματικότητας στα σχολεία, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι θα ανοίξει πλατφόρμα καταγγελίας των περιστατικών από τους γονείς και ότι θα επανέλθει η πενθήμερη αποβολή.

Πιερρακάκης: «Το Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ»

«Σε ό,τι αφορά το bullying βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον δυτικό κόσμο συνολικά –θα έλεγα εγώ– το φαινόμενο εντείνεται. Για αυτόν τον λόγο η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Μέσα σε αυτή θα μπορεί ο γονιός και ο μαθητής από το Γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας το πρωί στο Mega και πρόσθεσε: 

«Θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια και θα υπάρξει και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η πενθήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τον θύτη θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Πιερρακάκης: «Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ»

O υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και απάντησε ότι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. 

«Δεν έχει νόημα να μπούμε σε ονοματολογία. Κάποια, μέσω διαρροών, έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Θα τα ανακοινώνουμε όταν θα είναι ώριμα προς ανακοίνωση. Η αντιπολίτευση κακώς μπαίνει σ’αυτή τη συζήτηση, επειδή στο τέλος της ημέρας, θα φανεί το ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι για το ποιος θα έρθει στη χώρα μας», υπογράμμισε και υποστήριξε αναφερόμενος στους Έλληνες της διασποράς:

«Αξίζει να κρατήσουμε το εξής: Ας μην υποτιμούμε τους ‘Ελληνες της διασποράς. Το όποιο ενδιαφέρον έχει προκύψει, που είναι μεγάλο, είναι όλο από Έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. Το είπε και ο κύριος Γεραπετρίτης στη Βουλή όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο - το 60% των Ελλήνων Καθηγητών, είναι στο εξωτερικό. Όλες οι πρωτοβουλίες ανεξαιρέτως έχουν προκύψει από Έλληνες Καθηγητές και Ελληνίδες Καθηγήτριες της Αμερικής, της Αγγλίας και άλλων χωρών, όπου προσπαθούν οι ίδιοι να κινήσουν τα πανεπιστήμιά τους. Να τονίσω ότι η διεθνοποίηση του συστήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν θα προκύψει μόνο από τα μη κρατικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων αλλά και από τα δημόσια πανεπιστήμια. Ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει στη διεθνοποίηση των Ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων: θα στηθούν κοινά μεταπτυχιακά, πχ του ΕΚΠΑ με το Γέηλ για να υπάρξει μάστερ του πανεπιστημίου Γέηλ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Όχι για παράρτημα αλλά για να υπάρξει ένα πρόγραμμα κοινό, ένα μάστερ με το Καποδιστριακό».

«Ο στόχος είναι να μπορούμε να πούμε δέκα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δημιούργησαν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αφενός, και αφετέρου έχουμε παραρτήματα δέκα μεγάλων πανεπιστημίων που με πολύ αυστηρές προδιαγραφές εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top