«Είπαμε στον Μητσοτάκη να μη μιλήσει δημόσια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

«Δεν υπήρχε κανένα απαγορευτικό», λένε στο Μαξίμου

Ρεπορτάζ για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ / Βίντεο Σκάι

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται η ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Είχαμε πει του Μητσοτάκη να μη θέσει δημόσια το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα», ισχυρίζονται πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μητσοτάκης- Σούνακ: Η ενόχληση και το τηλεφώνημα για ακύρωση της συνάντησης

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και η αναφορά του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται πως «ενόχλησε» τη βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πολιτικό συντάκτη του Sky News, οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να συνομιλήσουν, υπό τον όρο ότι η ελληνική πλευρά δε θα τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα.

«Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους . Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στο BBC. Τα λόγια αυτά φέρεται να πυροδότησαν την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού. 

«Οι συζητήσεις είχαν συμφωνηθεί να γίνουν στη βάση ότι οι Έλληνες δε θα έθεταν δημόσια θέμα με τα Ελγίνεια. Αλλά η φράση του κ. Μητσοτάκη ερμηνεύτηκε από την βρετανική πλευρά ως "αθέτηση" αυτής της συμφωνίας, κάτι που έφερε και την αντίδραση του Ρίσι Σούνακ», ανέφερε το ρεπορτάζ του Sky News, το οποίο επεσήμανε παράλληλα ότι η λέξη «εκλάπησαν» ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι.

H ανακοίνωση 

Σημειώνεται ότι ο Ρίσι Σούνακ, μετά την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντησή τους, αντιπρότεινε η συνάντηση να γίνει με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Λίγη ώρα αργότερα, η Ντάουνινγκ Στριτ με μια λιτή ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικές: «Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα», ανέφερε.

Γλυπτά του Παρθενώνα

Στο επίκεντρο ξανά η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα / Φωτογραφία αρχείου AP (Matt Dunham)

«Φάουλ από τη Βρετανία η ακύρωση της συνάντησης»

Για την ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μίλησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

«Πρόκειται για βρετανικό φάουλ. Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι “ κοίταξε να δεις, δε θα γίνει η συνάντηση και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό”. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, το έθεσε και την Κυριακή στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC και είχε πει ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι πάγια ελληνική θέση την οποία εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

«Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Επειδή έχεις μια διαφορετική θέση, δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις μια συνάντηση. Κάνεις τη συνάντηση, ανταλλάσσεις επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης της Βρετανίας», πρόσθεσε.

Η απάντηση της Αθήνας για τις διαρροές της Ντάουνινγκ Στριτ

Επειδή οι Βρετανοί βρήκαν κάτι να λένε στην εσωτερική τους κοινή γνώμη, από την Αθήνα απαντούν ότι τα Γλυπτά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι πάντα στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων.

Στο Μαξίμου λένε ότι δεν υπήρχε κανένα «απαγορευτικό», ασχέτως του αν οι θέσεις είναι διακριτά αντίθετες. «Πάντα οι Βρετανοί ξέρουν ότι το θέμα αυτό συζητείται, ιδίως εφόσον έχουμε διαπραγματεύσεις για το θέμα εδώ και μερικά χρόνια. Διαπραγματεύσεις για τις οποίες π.χ. ο Μπόρις Τζόνσον είχε θέση και συζητούσε. Η εκτίμησή είναι ότι οι Βρετανοί προσπαθούν να βρουν να πουν κάτι στην κοινή γνώμη τους, διότι βλέπουν ότι δεν έγραψε πολύ καλά για το διπλωματικό κεφάλαιο του Σούνακ η ακύρωση της συνάντησης», επισημαίνει το Μαξίμου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top