Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έστειλε εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής

Στο υπουργικό συμβούλιο η διάταξη για Ηλία Κασιδιάρη και Χρυσή Αυγή/ ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων Star 2/2/23

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

«Μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη με τροπολογία

Το σχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 2/2/2023, βασίζεται σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του Ν. 4804/2021), η οποία προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα, των οποίων τα βασικά μέλη (πρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλη της διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος) έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα εις βάρος της πολιτείας.

Η διάταξη ορίζει πως θα εξετάζεται η πραγματική ηγεσία κάθε κόμματος, ώστε να αποφευχθεί να μπαίνουν μπροστά «αχυράνθρωποι». Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα και δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Με τη νέα ρύθμιση, δε θα μπορεί η ηγεσία ενίς κόμματος να είναι εικονική και την πραγματική ηγεσία να την ασκούν πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση, το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου θα εξετάζει τις υποψηφιότητες και τους συνδυασμούς και εφόσον διαπιστώνει κωλύματα που εμπίπτουν στις προηγούμενες διατάξεις, θα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που οφείλει να αποφασίζει εντός δύο ημερών.

Εξώδικο Κασιδιάρη στον Πρόεδρο της Βουλής

Εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής έστειλε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία.

To ρεπορτάζ του Mega για το εξώδικο Κασιδιάρη στον Πρόεδρο της Βουλής

Στο περιεχόμενο του εξωδίκου αναφέρει ότι ο ίδιος δεν είναι αρχηγός αυτής της οργάνωσης. Κύκλοι του προέδρου της Βουλής σημειώνουν ότι επιβεβαιώνεται και με δικαστικό κλητήρα ποιος είναι ο πραγματικός αυτής της οργάνωσης, που έχει τον μανδύα κόμματος, σύμφωνα με το Mega. 

Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: Συνταγματική η ρύθμιση 

Συνταγματική είναι η διάταξη της κυβέρνησης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμφωνούν με την επιλογή της κυβέρνησης να εισάγει περιοριστικούς όρους για τη λειτουργία των κομμάτων που σχετίζονται με εγκληματική δράση και όχι με ιδεολογίες. Ωστόσο, ζητούν να γίνουν επιμέρους νομοτεχνικές διευκρινίσεις.

Δείτε εδώ την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

«Ευνόητο είναι ότι ο Άρειος Πάγος δεν καλείται να εκφέρει θετική κρίση περιέχουσα αξιολογήσεις ανήκουσες στην ελεύθερη δηµόσια σφαίρα, προκειµένου να διαπιστώσει αν πολιτικό κόµµα εξυπηρετεί το δηµοκρατικό πολίτευµα, αλλά αν σε συγκεκριµένη περίπτωση συντρέχουν λόγοι, αναγόµενοι στη δράση προσώπων που έχουν καταδικασθεί για τα ανωτέρω αδικήµατα και στις αντίστοιχες ποινές, βάσει των οποίων συνάγεται ότι η δράση πολιτικού κόµµατος υπονοµεύει ή αντιστρατεύεται την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και, εποµένως, δεν είναι συµβατή µε αυτή. Σηµείο το οποίο χρήζει ανάλογης αποτύπωσης στο κείµενο του νόµου, ενόψει οριοθέτησης της σχετικής δικανικής κρίσης» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

O Hλίας Κασιδιάρης στο Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής/ Eurokinissi, Δεκέμβριος 2022

O Hλίας Κασιδιάρης στο Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής/ Eurokinissi, Δεκέμβριος 2022

«Το κρίσιµο στοιχείο, εν προκειµένω, δεν είναι η προσωπική απαξία όσων έχουν διαπράξει τα ως άνω εγκλήµατα και έχουν καταδικασθεί για αυτά, αλλά το ότι πολιτικά κόµµατα καταρτίζουν διά των εν λόγω προσώπων ή περιλαµβάνουν στους συνδυασµούς τους πρόσωπα που καλούνται, εκλεγόµενα, ενώ έχουν καταδικασθεί για εγκλήµατα µε πολιτειακή απαξία, να συµπράξουν στη λειτουργία του πολιτεύµατος. Εποµένως, η καταδίκη τους για αδικήµατα µε πολιτειακή απαξία, και στις ως άνω ποινές, θεµελιώνει ενδεχόµενη κρίση του Δικαστηρίου περί εναντίωσης πολιτικού κόµµατος στην ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε και να επιβεβαιωθεί ο κατάλογος των εν λόγω εγκληµάτων ως εγκληµάτων ενεχόντων πολιτειακή απαξία» εξηγούν σε άλλο σημείο. 

Υπουργείο Εσωτερικών: Aπολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο Εσωτερικών, η διάταξη είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  1. «Η διάταξη δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας διότι δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμματα, παρά μόνο αποκλείεται αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές»
  2. «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απολύτως ανεκτική στους εχθρούς της. Όσους την επιβουλεύονται χρησιμοποιώντας την».
  3. «Δεν εξυπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην περίπτωση της συγκρότησης ενός “κόμματος – κέλυφος”, το οποίο δρα και λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, αφενός μεν όταν η ηγετική ομάδα του κόμματος προβαίνει σε πράξεις με υψηλή ποινική απαξία, όπως έχει αποδειχθεί δικαστικά, έστω και πρωτοδίκως, αφετέρου δε όταν η ποινική καταδίκη για συγκεκριμένα αδικήματα υποψηφίων βουλευτών, ιδρυτικών μελών και των διατελεσάντων αρχηγών του κόμματος, καταδεικνύει τη μη εξυπηρέτηση της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος»
  4. «Όπως έχει αναδείξει η Ολομέλεια του ΣτΕ (Απόφαση 518/2015), συνδέοντας τον σεβασμό της υποχρέωσης των κομμάτων να υπηρετούν τη δημοκρατία, ο κοινός νομοθέτης: “δύναται… μέσα στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας και του σεβασμού του δικαιώματος παροχής εννόμου προστασίας κατά το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος να θεσπίζει αρνητικές προϋποθέσεις, οι οποίες κωλύουν την παροχή κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, όχι μόνο για λόγους αφορώντες τη διαχείριση της ενίσχυσης αυτής εκ μέρους του δικαιούχου κόμματος… αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, συναρτώμενους προς την εν γένει δράση αυτού, η οποία, κατά το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος, οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”»
  5. «Η διάταξη δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, και θα έβαζε τον Αρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών»
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top