Δένδιας: Το ζήτημα του «μνημονίου» Λιβύης –Τουρκίας έθεσε στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Θα επισκεφθεί το Κίεβο την Τρίτη - πλην απροόπτου-  ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Το ζήτημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού «μνημονίου» έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο

ΥΠΕΞ για Λιβύη - Τουρκία: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της  

Κατά την άφιξή του στο ΣΕΥ ο κ. Δένδιας δήλωσε: 

«Θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία στο Συμβούλιο να κάνουμε μια νέα συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία, κατά τη φάση αυτή της αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής. Για εμένα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσω να βρεθώ στο Κίεβο.

Από εκεί και πέρα, έχουμε να συζητήσουμε για τη Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μία Συμφωνία που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και είναι εξαιρετικά σημαντική, ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης τέτοιων διαφορών στη Μεσόγειο.
Θα έχω, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω το Συμβούλιο για το δήθεν «μνημόνιο» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας για την εκμετάλλευση πόρων που προέρχονται από τις θαλάσσιες αυτές ζώνες. Ένα «μνημόνιο», το οποίο δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Δένδιας: Δε διεκδικούμε σπιθαμή εδάφους της Τουρκίας, απαιτούμε το ίδιο

Ενημέρωση των κομμάτων την Τρίτη 18/10 και επίσκεψη στο Κίεβο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την Τρίτη 18/10 τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (με την εξαίρεση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου που λόγω κωλύματος θα ενημερωθεί τη Δευτέρα 14/10.  

Ουκρανία: Το Κίεβο ξανά στόχος των Ρώσων

Αμέσως μετά αναμένεται να επισκεφθεί το Κίεβο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, από τους αλλεπάλληλους ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας.               
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top