Kρυοσυντήρηση ωαρίων χωρίς τη συναίνεση του συντρόφου - Αλλάζει ο νόμος

Όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Καινοτόμες παρεμβάσεις για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προβλέπει το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Το νέο πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει ανάσα στις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία.

Παράλληλα, δίνει ελπίδα και στους ασθενείς με HIV να αποκτήσουν και αυτοί παιδί, μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ διευρύνεται και το εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικου ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορα 2.4 εκατ. γυναίκες, ηλικίας 21-65 ετών και θα σταλεί σχετικό sms.

Πάτρα: Παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου ζητά ο Πλεύρης

Συγκεκριμένα προβλέπει:

1) Η αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η χορήγηση ειδικής άδειας για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες ηλικίας από 50 έτη και 1 ημέρα μέχρι 54 ετών. 

Πλεύρης: Η μετάδοση του ιού δε γίνεται στους κλειστούς χώρους

2) Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, και η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της,

3) Το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του.

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Ποιο είναι το πρώτο «παιδί του σωλήνα»

«Στο νομικό πλαίσιο έχουν μείνει δύο διατάξεις, που καταργούνται με το νομοσχέδιο: η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει κρυοσυντήρηση του γενετικού της υλικού χωρίς συναίνεση του συντρόφου της, ενώ μία χωρισμένη γυναίκα, εάν έχει κάνει κρυοσυντήρηση, για να κάνει χρήση του γενετικού υλικού, πρέπει να πάρει άδεια από τον σύντροφό της», είπε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Σκάι.

«Σήμερα μια γυναίκα μπορεί να κάνει κρυοσυντήρηση μόνο για ιατρικούς λόγους. Γίνεται αλλά γίνεται παράνομα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες να το κάνουν σε νεότερη ηλικία, ακόμη και χωρίς να υφίστανται ιατρικοί λόγοι», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στα ίντερσεξ άτομα, δηλαδή όσα γεννιούνται με διαταραχή φύλου: «Θα υπάρχει μία επιτροπή που θα βλέπει τις ανάγκες του παιδιού και μέχρι τα 15 έτη επιλέγουμε να μη γίνεται ιατρική πράξη ώστε να έχει σχηματισμένη άποψη και να αποφασίζει το ίδιο το παιδί».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top