Γεωργιάδης για νέα μέτρα λόγω Όμικρον: Τι θα γίνει με τα κέντρα διασκέδασης

Φαινόμενα κερδοσκοπίας στις μάσκες ΚΝ95-Προειδοποίηση για μεγάλα πρόστιμα

Ως «ήπια μέτρα» με στόχο να επιτευχθεί μία ανάσχεση στην διασπορά του ιού που αναμένεται να αυξηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων περιέγραψε τις παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ με τη νέα χρονιά, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

Κορωνοϊός: Πέθανε 28χρονος στις Σέρρες- Έναν μήνα μετά πέθανε ο πατέρας του

«Στις αρχές του χρόνου, όταν θα έχουμε ανοιχτή την εορταστική περίοδο, κάποια ήπια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μπει ένα μικρό φρένο στη διασπορά του ιού μετά τις γιορτές, είπε ο κ. Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για διπλή μάσκα, μη συνωστισμό ορθίων ή ακόμη και αλλαγή ωραρίου στα βραδινά κέντρα διασκέδασης.

Τι είπε για περιορισμό στις μετακινήσεις και ωράριο λειτουργίας των βραδινών κέντρων

«Τα μέτρα ακόμη συζητιούνται. Για περιορισμό στις μετακινήσεις δεν έχω ακούσει να συζητείται κάτι», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης που δεν απέκλεισε πάντως ένα νέο ωράριο λειτουργίας για τα βραδινά κέντρα, να κλείνουν δηλαδή πιο νωρίς.

«Στις νεανικές ηλικίες εντοπίζονται πλεόν τα κρούσματα»

Αιτιολόγησε μάλιστα την πιθανότητα μίας τέτοιας απόφασης με το σκεπτικό «να μειωθεί η κινητικότητα του ιού που προκαλείται από τον συνωστισμό στους ορθίους καθώς «τα κρούσματα εντοπίζονται πλέον», όπως είπε «στις νεανικές ηλικίες».

Ανησυχία για την Όμικρον - Η πορεία της θα καθορίσει πολλά

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία για την Όμικρον, η εξέλιξη της οποίας και στη χώρα μας θα καθορίσει πολλά και χαρακτήρισε κρίσιμη την τρέχουσα εβδομάδα για την τελική φύση των μέτρων. 

Μετάλλαξη Όμικρον: 54 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα

«Τα μέτρα πλέον τηρούνται είπε ακόμη ο υπ. Ανάπτυξης επικαλούμενος τον αριθμό των προστίμων σε σχέση με τους ελέγχους. «Χθες στα κέντρα που έγιναν έλεγχοι δεν βρήκαμε ούτε έναν ανεμβολίαστο» ανέφερε ο υπουργός.

Φαινόμενα κερδοσκοπίας στις μάσκες ΚΝ95 - Προειδοποίηση Γεωργιάδη για πρόστιμα

Σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο υπουργός τόνισε ότι ψηφίστηκε άρθρο για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. 

Υποχρεωτική μάσκα: Τσίμπησαν άνω του 40% οι τιμές στις Ν95 μέσα σε μία μέρα

«Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι και 1 εκατ. ευρώ το πρόστιμο σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την πανδημία 

Παράλληλα, για όποιον παραβεί αυτή την απαγόρευση, τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Mάλιστα αναφέρθηκε σε πρόστιμα που θα φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ σε όσους εκμεταλλεύονται την πανδημία αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους. «Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα έως τώρα σε όσους τόλμησαν να το κάνουν.» 

Συγκεκριμένα για το θέμα της ανατίμησης των μασκών αυξημένης προστασίας σε συγκεκριμένο κατάστημα, στο οποίο οι τιμές από την ανακοίνωση των νέων μέτρων αυξήθηκαν κατά 42%, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι αστικό αδίκημα και επιβάλλονται πρόστιμα.

«Το πρόστιμο που θα μπει δεν θα το έχετε ξαναδεί»

«Το πρόστιμο που θα μπει δεν θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να  προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Μη νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα lockdown

Σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων και τις αποφάσεις της επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης είπε, πως η κυβέρνηση θα δράσει ανάλογα με τις εισηγήσεις τις επιτροπής, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα lockdown.

Στο τραπέζι υπάρχει και η συζήτηση, μέσα στις γιορτές, να περιοριστούν και τα ωράρια λειτουργίας καταστημάτων, όμως όπως είπε στις αρχές του νέου έτους θα παρθούν κάποια πιο ήπια μέτρα.

Τέλος, ανέφερε ότι στους ελέγχους που έγιναν στα μαγαζιά δεν βρέθηκαν ανεμβολίαστοι.

Αυξήσεις τιμών ενέργειας

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πλέον στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αναγράφεται και η συνολική έκπτωση, δηλαδή το ποσό που πληρώνει το κράτος ώστε να ισορροπήσει τις ανατιμήσεις.

Σχετικά με το τι θα γίνει το 2022, ο υπουργός τόνισε ότι η στήριξη προς τους πολίτες θα είναι συνεχής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top