Χρυσοχοΐδης στη LIBE της Ευρωβουλής: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ 

Τι απάντησε μαζί με Μηταράλη - Κουμουτσάκο σε προκλητικές ερωτήσεις

ΜιχάληςΧρυσοχοΐδης

Η Ελλάδα συνεχίζει και προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο στον απόηχο της μαζικής συγκέντρωσης 60.000 ανθρώπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή  του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, που διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όλα όσα είπε ο Χρυσοχοΐδης στο Star

Ο Υπουργός έκανε λόγο για την “απόπειρα από την πλευρά της Τουρκίας να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες άνθρωποι για λόγους που εξυπηρετούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν και τα συμφέροντα της γειτονικής χώρας”.

Ο Υπουργός εξήγησε στην Επιτροπή ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι επιστροφές προς την Τουρκία όσων δε δικαιούνται άσυλο, παρά ότι η Ελλάδα έχει επικοινωνήσει με τις αρχές της γειτονικής χώρας τρεις φορές. Εξέφρασε δε την ελπίδα, αυτές οι επιστροφές να ξεκινήσουν εκ νέου πολύ σύντομα.

«Δε λήγει ο συναγερμός»: Στον Έβρο Παναγιωτόπουλος- Χρυσοχοΐδης 

Ο Χρυσοχοΐδης ευχήθηκε δε να εκπονηθεί επί γερμανικής προεδρίας η νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, ζήτησε ενίσχυση του επιχειρησιακού σκέλους της Frontex με αποστολή προσωπικού και διαβεβαίωσε τα μέλη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να περιφρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα. Εξήγησε δε αναλυτικά ότι οι ροές μειώθηκαν κατά 50% και επεσήμανε ότι

Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε!»


Την επιτροπή ενημέρωσαν για τις εξελίξεις επί του εδάφους, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο συναρμόδιος Υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, μέσω ψηφιακής σύνδεσης.

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για 9. 874 νέες αφίξεις, σημαντικός αριθμός που δημιουργεί μεγαλύτερες πιέσεις στο ήδη βεβαρυμένο σύστημα. Έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία, περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αύξηση κατά 134% των μεταφορών από τους καταυλισμούς προς την ηπειρωτική χώρα. Σημείωσε ότι ταυτόχρονα προχωρά η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, σημείωσε ότι υπάρχουν 100.000 εκκρεμείς αποφάσεις, έναντι 140.000 πέρσι και αναφέρθηκε στις ανάγκες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση της ασφάλειας και τη συνεργασία με τις διεθνείς υπηρεσίες για την αναγνώριση του καθεστώτος των προσφύγων και την παροχή εκπαίδευσης μεταξύ άλλων στους πρόσφυγες.

Ο Υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, προσέθεσε ότι μετά τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα τίποτα δεν έχει παραμείνει το ίδιο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Σημείωσε ότι η πρόκληση μεγαλώνει λόγω της πανδημίας, έκανε λόγω για άτομα που πρέπει να μπουν σε καραντίνα και εξέφρασε την ετοιμότητα των αρχών να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Σημείωσε ότι ήδη 800 άτομα έχουν χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών και άλλοι 5000 αναμένουν να το χρησιμοποιήσουν - σε συνεργασία με την Κομισιόν. Κατέγραψε δε ότι 1200 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρονται από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ+ από συνόλου 4800 που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος. Τέλος ζήτησε επιμερισμό των βαρών όλων των αιτούντων άσυλο μεταξύ των Κρατών Μελών, με κατανομή των βαρών.


Στη συζήτηση συμμετείχε από την πλευρά της Κομισιόν η Επίτροπος Ylva Johansson.

Η Επίτροπος Johansson σημείωσε τις ανησυχίες για αναφορές απωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και εξήγησε ότι οι απωθήσεις απαγορεύονται και όλοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Η Επίτροπος εξήγησε ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τις όποιες καταγγελίες και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να τις ερευνήσουν. Τόνισε ότι δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με απωθήσεις και τόνισε ότι επί του εδάφους υπάρχουν ειδικοί της Frontex για να εξετάσουν ακριβώς αυτό. Ξεκαθάρισε ότι δεν δικαιούνται όλοι  άσυλο, αλλά όλοι δικαιούνται ορθής αντιμετώπισης.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε αναλυτικά στη βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και σημείωσε ότι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές εξασφαλίστηκε ότι η πανδημία του COVID19 δεν πέρασε στα κέντρα μεταναστών (μέχρι σήμερα υπάρχουν μηδενικά κρούσματα)

Σε σχέση με τους ασυνόδευτους ανήλικους ανακοίνωσε ότι 25 παιδιά φεύγουν αύριο για την Πορτογαλία και άλλα 25 για τη Φινλανδία.  Εξήγησε δε ότι η χώρα προχωρά στην επεξεργασία αιτήσεων,  αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ήλιος για την ένταξη των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία και εξήγησε ότι τα κέντρα μεταναστών θα είναι επιτηρούμενα, αλλά όχι κλειστά. 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με απωθήσεις και πολιτική κλειστών συνόρων, ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέρριψε τις κατηγορίες περί “ακροδεξιάς αντιμετώπισης” που του επέρριψε η ο συντονιστής της ομάδας των σοσιαλιστών, και εξήγησε ότι “εμείς στις τελευταίες  εκλογές διώξαμε την ακροδεξιά” και “από εκεί που ήταν στη βουλή τώρα είναι στα δικαστήρια”. Ζήτησε δε από όσους κάνουν κριτική να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να συμφωνήσουν για επιμερισμό των βαρών. Τόνισε  ότι όλα τα περί απωθήσεων, θανάτων και απωθήσεων “είναι ισχυρισμοί των Τούρκων” και επεσήμανε την παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης επί του εδάφους. Ζήτησε δε από τα μέλη της Επιτροπής να προσέχουν πως μιλάνε για την Ελλάδα που “είναι μια βασανισμένη χώρα” και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία για τις καταγγελίες να τα προσκομίσει προς διερεύνηση. 

“Πρώτη φορά στη ζωή μου που κάποιος τολμά να χαρακτηρίσει ακροδεξίό”, δήλωσε ο Υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος και παρέπεμψε σε δηλώσεις Τσαβουσογλου, τις οποίες και  ανέγνωσε: “αν η Τουρκία ανοίξει τις πύλες των μεταναστών καμία ευρωπαϊκή χώρα δε θα μείνει σταθερή για περισσότερο από έξι μήνες”. Κατήγγειλε δε την Τουρκία εκ νέου για εργαλειοποίηση των μεταναστών και διερωτήθηκε αν η εν λόγω επιτροπή (LIBE) έχει συζητήσει αυτές τις καταγγελίες. Τόνισε δε ότι “είναι υποκρισία να απολογούμαστε για το ότι είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης”, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν. Εξήγησε δε ότι δημοκρατική Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα βάσει κανόνων και ερώτησε τα μέλη ποιος τελικά θα αναλάβει την ευθύνη αν υπάρξει πιθανή εισροή κρουσμάτων σε ενδεχόμενο νέο κύμα απόπειρας εισόδου μεταναστών διά θαλάσσης.

«ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΣΕΘ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»  

Συγκεκριμένα ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε: "γιατί δε λέτε στον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεθ να πάρει μέρος αυτών των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα;" είπε επίσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. "Πέρσι κάθε μέρα έφταναν 500 άτομα με μικρά παιδιά και η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της. Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για ακροδεξιά. Και σας παρακαλώ πολύ να το πάρετε πίσω", τόνισε.

"Κι αν θέλετε όντως να βρεθεί μια λύση, να βοηθήσετε να πείσουμε τις κυβερνήσεις να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη και να εκπονήσουν πολιτική ασύλου που θα κατανέμει βάρη πραγματικά. Εμείς στην Ελλάδα διώξαμε την ακροδεξιά. Από εκεί που ήταν μάστιγα, σήμερα η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στα δικαστήρια", υπογράμμισε.

"Η Ελλάδα μια βασανισμένη χώρα. Είναι ο πρώτος σταθμός και σχεδόν μοναδικός μετά κλείσιμο Λιβύης και Μαρόκου που αποτελεί τη μοναδική είσοδο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που εννοείτε ή υπονοείτε. Όταν μιλάτε σε θάνατο νέου ανθρώπου είναι ευαίσθητο θέμα. Άκουσα να λέτε για ελεύθερους σκοπευτές –δεν έχει η ΕΛΑΣ ελεύθερους σκοπευτές. Χιλιάδες μάτια από όλη την Ευρώπη και κόσμο  ήταν εκεί, πολλά μέσα ενημέρωσης. Υπήρχαν παρατηρητές και τελευταίους τρεις μήνες και Frontex. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Ελλάδα τόσο εύκολα!"


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top