Μεταναστευτικό: Στο μικροσκόπιο οι ΜΚΟ – Βαριές καταγγελίες από Κουμουτσάκο

Κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών πίσω από τις κινητοποιήσεις

Δείτε βίντεο του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star με τα επεισόδια στη Μόρια

Υποκινούμενα θεωρεί η κυβέρνηση πως είναι τα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο μεταξύ κατοίκων του νησιού και μεταναστών. Οι αρχές αναζητούν να ταυτοποιήσουν τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτά, μετά μάλιστα και από τις σοβαρές καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι ΜΚΟ, δικηγόροι και γιατροί συμμετέχουν σε παράνομα δίκτυα εκμετάλλευσης μεταναστών. 

Επεισόδια στη Μόρια: Γυναίκα προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού

Χθες στη Βουλή, υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας. 

Καζάνι που βράζει η Μόρια: Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και κατοίκων

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ.
  • Θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων.
  • Επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού προβλήματος.

Στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης εκτιμούν πως η καταγραφή των ΜΚΟ και η αλλαγή του πλαισίου ταυτοποίησης και λειτουργίας τους έχει προκαλέσει αναταραχή σε άτομα που κρύβονταν πίσω από ορισμένες από αυτές και εκμεταλλεύονταν τους μετανάστες που φτάνουν από τα παράλια της Τουρκίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. 

Μόρια: Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και ΜΑΤ - Ρίψη χημικών και κλεφτοπόλεμος

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί άτομα που κινούνται διαρκώς μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών και εξετάζεται αν έχουν εμπλοκή ακόμα και με τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών προς την Ελλάδα. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μερικοί από αυτούς εμφανίζονται να συνεργάζονται με ΜΚΟ και να καλύπτονται πίσω από αυτές για να αναπτύσσουν τη δράση τους. 

Τα στοιχεία που συλλέγονται εξετάζονται και αν διαπιστωθούν παράνομες δραστηριότητες θα ασκηθούν διώξεις. 

Με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μπαίνουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, ώστε να τεθούν κάποιοι κανόνες στο άναρχο τοπίο που έχει διαμορφωθεί. 

Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο.

Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών. Κανένα πρόσωπο δε θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται.

Ταυτόχρονα, το επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να ανακοινωθούν όλα τα κλειστά κέντρα που θα γίνουν στα νησιά και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους με το ταυτόχρονο κλείσιμο των ανοιχτών δομών που υπάρχουν τώρα. 

H πρώτη κλειστή δομή θα λειτουργήσει εντός του Φεβρουαρίου στη Σάμο, ενώ οι υπόλοιπες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σε δεύτερο χρόνο θα οριοθετηθούν και θα ανακοινωθούν οι δομές που θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top