«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και θέλοντας να είναι ειλικρινής, όπως είπε, έστειλε το μήνυμα πως η πορεία των δύο γειτονικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει αλλαγές που οφείλουν να γίνουν.
Από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019 και ενώπιον των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ, αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Αλβανία οφείλει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αποφεύγοντας είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα».
Σημείωσε ότι χθες συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, άκουσε «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών»
Με τη φράση «αγαπητέ Ζόραν», ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και σημείωσε: «Είμαι και πάλι ξεκάθαρος: Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας Συμφωνίας, που έχει ήδη υπογραφεί. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό με ρεαλισμό και ωριμότητα».
Προτεραιότητα η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας και των προϊόντων της
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της».
Θερμό κλίμα και χαμόγελα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη
Όπως είπε, οι Μακεδόνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» προβάλλοντας το όνομα «Wines of Macedonia».
«Αυτό το ατόπημα πρέπει να θεραπευθεί αμέσως στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η ελληνική απάντηση είναι το εμπορικό σήμα που παρουσιάστηκε σήμερα και θα συνοδεύει τα μακεδονικά προϊόντα.
Παρουσιάστηκε ενώπιον Μητσοτάκη το σήμα των Μακεδονικών Προϊόντων
Είπε ότι αύριο θα βρεθεί σε ένα από τα 1.290 οινοποιεία της Ελλάδας, στην Ημαθία, και για το νέο εμπορικό σήμα που θα συνοδεύει τα μακεδονικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο σημείωσε: «Με το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, με το εμβληματικό “Μ” της Μακεδονίας και με τον χαρακτηρισμό "GReat", που παραπέμπει στο "μεγάλη", αλλά και στο «Greece». Μία διεθνή ένδειξη η οποία θα σηματοδοτεί την προέλευση όλων των αγαθών από την Ελληνική Μακεδονία. Την μεγάλη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Και είμαι σίγουρος ότι το σήμα αυτό θα αγκαλιαστεί από τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και θα ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».
Η Ευρώπη κρατά ανοιχτές τις πόρτες για τα Δυτικά Βαλκάνια
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βεβαίωσε ότι η Ευρώπη, παρά τις επιφυλάξεις της, κρατά τις πόρτες ανοιχτές στα Δυτικά Βαλκάνια και είπε χαρακτηριστικά: «Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το όνειρο για μία χερσόνησο ειρήνης και ελευθερίας -στην οικονομία, στις ιδέες και στην κίνηση- μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Και η σημαία της Ευρώπης να κυματίσει, κάποια στιγμή, τόσο στα Τίρανα, όσο και στα Σκόπια».
Τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τις δύο γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και παρέπεμψε στο παρακάτω κείμενο που έγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το Νοέμβριο του 1909 στον Κήρυκα Χανίων με εκδότη-διευθυντή τον Κυριάκο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Μετά των Βαλκανικών λαών, είτε θέλομεν είτε μη, θα ζήσωμεν και εις το μέλλον ως γείτονες. Το κοινόν συμφέρον επιβάλλει την στοιχειώδη υποχρέωσιν, όπως δι΄ αμοιβαίων υποχωρήσεων, ιδρύσωμεν αγαθάς σχέσεις».
Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.