Διάταξη για βλασφημία: «Χρησιμοποιούμε το γαλλικό, καλά έκανε και απεσύρθη»

Υπεραμύνεται της διάταξης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη περί κακόβουλης εξύβρισης των Θείων μετά τις αντιδράσεις. Όπως όμως επισημαίνουν ειδικοί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star δημιουργείται κενό νόμου, αφήνοντας ατιμώρητα εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα.

«Έτσι όπως είμαστε σα λαός που συνέχεια χρησιμοποιούμε το γαλλικό, καλά έκανε και απεσύρθη» λέει ένας περαστικός.
 

Ελάχιστοι έχουν καταλάβει πως με την απόσυρση της διάταξης περί κακόβουλης βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων, ανοίγει ο δρόμος για ρατσιστικά παραληρήματα σε μια περίοδο όπου λόγω του μεταναστευτικού υπάρχει κίνδυνος ακραίων πράξεων. 

Αποσύρεται η διάταξη για τη βλασφημία

«Το θέμα είναι με ποιες διατάξεις του ποινικού κώδικα θα τιμωρηθεί αν δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον ποινικό κώδικα που να ορίζουν  τι σημαίνει οποιασδήποτε θρησκείας και αξιακού κώδικα εξύβρισης προσβολή η βλασφημία και δεν προβλέπεται και ποινή» ανέφερε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου και δικηγόρος.

Με απλά λόγια, αν οι μετανάστες κάψουν ό,τι πιο ιερό έχουν οι χριστιανοί, το ευαγγέλιο δηλαδή και οι χριστιανοί σε αντίποινα κάψουν το κοράνι, δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως αδίκημα. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει αντιρατσιστική νομοθεσία, χωρίς ορισμό και ποινές περί βλασφημίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σκοπός της διάταξης ήταν η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, μετά τις αντιδράσεις, υποχώρησε.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «δεν σας κρύβω ότι υπάρχει προβληματισμός νομίζω ότι αν αυτή η ένταση υπάρχει, αυτή η διάταξη ίσως αύριο να μην έρθει στη βουλή».

Την στιγμή που το υπουργείο Δικαιοσύνης αναδιπλώνεται, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπεραμύνεται της διάταξης.

«Είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων» υποστήριξε ο ίδιος.

Αντίστοιχες διατάξεις περί προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων υπάρχουν στην Φινλανδία, στην Ιταλία, την Ιρλανδία, και στην Γερμανία. Στην Δανία μάλιστα αναγκάστηκαν να την επαναφέρουν, λόγω ακραίων που έκαιγαν το κοράνι και το δημοσιοποιούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top