Μητσοτάκης: Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα της πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα

Τι είπε για εκλογικό νόμο, Συμφωνία Πρεσπών, εξεταστικές και Εξάρχεια

«Είχα δεσμευτεί πως όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη, αυτά που της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

«Είναι μια πολιτική με βάσει τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, Δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη, που θα έρθει μέσω επενδύσεων και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν υψηλούς μισθούς», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που του έγινε, σχετικά με τις παροχές που εξήγγειλε.

Τα 16 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνησή του παρέλαβε μία κατάσταση στα οικονομικά, «που δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν», αλλά υπογράμμισε πως θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του γιατί «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση».

Στη συνέχεια, απαντώντας στο εάν φοβάται το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης στην Ευρώπη ή διεθνώς, είπε: «Εδώ έρχομαι στο θέμα της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας την τελευταία τετραετία. Όταν όλα πήγαιναν καλά, εμείς ήμασταν ουραγός στην ανάπτυξη. Τώρα ενδεχομένως πρέπει να κάνουμε το ανάποδο. Και θα το κάνουμε. Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία».

Τι είπε για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Αναφορικά με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρωθυπουργός είπε πως θα διεκδικήσει τη μείωσή τους, ωστόσο υπενθύμισε ότι – όπως είχε δεσμευτεί προ εκλογών – πρώτα θα καταστήσει τη χώρα και πάλι αξιόπιστη και στη συνέχεια θα διεκδικήσει τη μείωσή τους.

Ο ίδιος επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας πως το «να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης, προσβάλει τη μνήμη των πολιτών. Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του '15».

Τι είπε για τον εκλογικό νόμο και ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να δώσει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες, που διαμένουν στο εξωτερικό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιστολής ψήφου.

Όπως είπε, θα έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, μίλησε για τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας πως «αποδείχθηκε στην πράξη  αν υπήρχε η απλή αναλογική τότε τα πράγματα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα και θα είχαμε ακυβερνησία».

Η απάντηση του πρωθυπουργού για τις εξεταστικές επιτροπές

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δικιά μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι προς ένα παρελθόν εξαιρετικά επώδυνο».

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «η διενέργεια εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Και εάν η Βουλή κρίνει ότι θα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση, που θα λάβει η πλειοψηφία».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για Ερντογάν και ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δε νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκμαιεύοντας και προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι πρόθεσή του να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στα Ηνωμένα Έθνη στα τέλη Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε: «Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία και εάν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο πια θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».

Τι είπε για την εκλογή ΠτΔ και τη ΔΕΗ

Ερωτηθείς για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020, ο πρωθυπουργός υπενθυμίσε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συνταγματική αλλαγή και αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές.

«Η πρότασή μας είναι να εκλέγεται με 151 βουλευτές, ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «ωρολογιακή βόμβα», ο κ. Μητσοτάκης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ερευνηθούν ευθύνες για το πώς και το ποιοι οδήγησαν τη ΔΕΗ στη σημερινή «τραγική κατάσταση».

Μπλόκο στους «φεσάκηδες» της ΔΕΗ: Δε θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σκοπό να ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ και υπογράμμισε πως τη θέλει «μπροστάρη στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να μπει στο μέλλον και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Τι είπε για Εξάρχεια και άσυλο

«Δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο. Η κατάργηση της παραβατικότητας, που κρύβεται πίσω από το άσυλο, είναι πολιτική κοινής λογικής. Προφανώς και τα πανεπιστήμια πρέπει να συζητήσουν για το πως θα επιτρέπουν την πρόσβαση στους χώρους τους», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας για το θέμα του ασύλου.

Ως προς τα Εξάρχεια, είπε πως το θέμα δεν αφορά μόνο την καταστολή, αλλά «το πως μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας θα ξαναγίνει αυτό που ήταν και όχι ένα άντρο ανομίας». Όπως είπε, η έντονη παρουσία της αστυνομίας είναι καλό για την ασφάλεια των πολιτών.

Η απάντηση Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσα έλεγε προεκλογικά, πως είναι μία συμφωνία επικυρωμένη από τη Βουλή και δεν μπορεί να αλλάξει κατά το δοκούν.

«Είχα θέσει τότε όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Προβλέπει μόνο έλεγχο και αυτό ακριβώς θα κάνουμε με αυστηρό τρόπο. Είναι μια συμφωνία που κληρονομήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα «πρέπει να στηρίξει το brand της Μακεδονίας και να κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση», τονίζοντας με νόημα πως πρόκειται για την «αυθεντική Μακεδονία». Άφησε, πάντως, ανοικτό να συναντήσει, εν ευθέτω χρόνω, τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Η αναφορά στη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έκανε μία συγκινητική αναφορά στη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, στο πλαίσιο απάντησης για τα επιδόματα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν καταργείται κανένα επίδομα και πως – αντίθετα – θα παρουσιάσει τολμηρές πρ4ωτοβουλίες για το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων. Σε εκείνο το σημείο στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του στην προπόνηση της Εθνικής Ομάδας Τυφλών την περασμένη Παρασκευή.

«Εκφράζω για άλλη μια φορά δημόσια τον θαυμασμό μου για αυτούς τους ανθρώπους. Μου είπαν ότι δεν υπάρχει διάταξη για τους τυφλούς δασκάλους θα διδάσκουν στον τοπο τους αλλά τους στέλνουμε στην Ικαρία και άλλα νησιά. Είναι μια υποχρέωση που έχω στη μητέρα μου, που ήταν η πρώτη που έβαλε το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο και μίλησε για το πρόβλημά της», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντησή του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, γύρω από το οποίο ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να ζητήσει να δοθούν δανεικά στην Ελλάδα το 2021, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Αγώνα Ανεξαρτησίας το 1821.

«Η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει, δεν ξέρω πότε αλλά θα τη χάσει. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια με τη στάση του Βρετανικού Μουσείου. Είναι πάγιο και διαρκές το αίτημά μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο πρωθυπουργός.

Το σχόλιο για την ταινία του Γαβρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλλον, ξάφνιασε όταν απάντησε πως θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και τη διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο είπε με νόημα πως συμβουλεύει «όποιον τη δει, να διαβάζει και άλλα βιβλία για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, για το βαθμό αλαζονείας και ασχετοσύνης της κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

«Η χώρα διασύρθηκε από την "υπερήφανη" διαπραγμάτευση, για να έρθει μετά το δημοψήφισμα και να κάνει μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα ο κ. Τσίπρας και να υπογράψει τρίτο μνημόνιο, με τη στήριξη της ΝΔ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συζητήσει το θέμα, ας κάνει εκείνος πρόταση για σύσταση επιτροπής», είπε και κατέληξε με «καυστικό» σχόλιο: «Για να διασκεδάσω λίγο τις εντυπώσεις, θέλω να δω αν στην ταινία του κ. Γαβρά υπάρχουν ο Καμμένος και ο Πετσίτης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top