Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Κομισιόν: Οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν τα προαπαιτούμενα

Ορθάνοικτος είναι πλέον ο δρόμος για την καταβολή -από το eurogroup της Παρασκευής, 5 Απριλίου- της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων.

«Oι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης μετά το πρόγραμμα, κάτι που συνεπάγεται έγκριση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας» ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στο Κολέγιο των Επιτρόπων παρουσιάστηκε επικαιροποιημένη έκθεση για την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές.

«Η σημερινή επικαιροποίηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αναμένονται για το τέλος του 2018», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους στην Ευρωομάδα του Ιουνίου 2018», πρόσθεσε.

Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα για να εκταμιευτεί η δόση

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις παρακάτω ενέργειες:

(i)    υιοθετήσει πρωτογενή και παράγωγο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων εσόδων

(ii)    παρείχε σχετικές ενημερώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης της εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα (ηλεκτρονικές δημοπρασίες, κρατικές εγγυήσεις, σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών)

(iii)    έχει υιοθετηθεί πρωταρχικά και έχει αναλάβει τη δέσμευση να υιοθετήσει βραχυπρόθεσμη δευτεροβάθμια νομοθεσία σχετικά με ένα νέο καθεστώς προστασίας της πρωτοβάθμιας κατοικίας

(iv)    έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο HFSF

(v)    ξεκίνησε εκ νέου την υποβολή προσφοράς για την εκχώρηση μέρους της παραγωγικής ικανότητας παραγωγής λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)

(vi)    ενέκρινε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ

(vii)    προχώρησε σε ενέργειες για την άρση των εμποδίων για τη μεταφορά της Εγνατίας

(viii)    υιοθέτησαν μια σειρά μέτρων για την προώθηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «γενικά, το νέο νομοθετικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αν και παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία των πληρωμών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top