Tσίπρας προς Ζάεφ: Να βρούμε λύση για εμπορικά σήματα - μακεδονικά προϊόντα

Ποια μέτρα συνεργασίας αποφασίσθηκαν σε οικονομικό επίπεδο

To θέμα των εμπορικών σημάτων και των ονομασιών των μακεδονικών προϊόντων της  Ελλάδας έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επιτακτικά στην κατ΄ιδίαν  συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, ενώ αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα και κατά τη συνεδρίαση του επιχειρηματικού  Φόρουμ Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Star Ειρήνη Σαββοπούλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα. 

Τσίπρας: Τι έκανα τη γραβάτα που μου χάρισε ο Ζάεφ!

«Είναι ένα κατ’  εξοχήν ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μου»  ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.   

Ο κ. Τσίπρας  ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση Ζάεφ και για τα αγάλματα στη γειτονική χώρα, είτε με το να υπάρξει διευκρίνιση σε επιγραφή ότι αναφέρονται αποκλειστικά  στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό είτε με την αφαίρεσή τους.  

Αγκαλιές, selfies και... αλλαγή ταμπέλας για τον Τσίπρα στα Σκόπια   

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 

«Το Φόρουμ επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες να έρθουμε πιο κοντά και να αξιοποιήσει μια πλευρά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο Φόρουμ . 

«Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε;    «Αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας». Είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι «χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλείες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Ζάεφ: Αφήνουμε πίσω το παρελθόν - Τσίπρας: Χάσαμε πολύ χρόνο από το 1991

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΙΕΣ      

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «καυτό» για πολλούς παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας ζήτημα των εμπορικών ονομασιών. 
 «Σε ότι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς» τόνισε για το ίδιο ζήτημα.

«Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε  επίσης ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση
-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.
-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις
-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.
-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.
Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.
Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών
».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top