Γιατί ούτε η τροπολογία για την Κουντουρά «σώζει» την κυβέρνηση!

Δεν αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών το… κατακαλόκαιρο!

Έλενα Κουντουρά

Η τροπολογία με την οποία καταργείται το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή  προκαλεί  ήδη την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που μιλά για «φωτογραφική» διάταξη (προκειμένου να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές οι Έλενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης χωρίς όμως να πέσει η κυβέρνηση). 

Καταργείται με τροπολογία το ασυμβίβαστο για την Κουντουρά!

Ο Σαμαράς «έκοψε» την Κουντουρά από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ!

Στην πραγματικότητα όμως,  μετατίθεται απλώς το πρόβλημα για το τέλος Ιουνίου, στην περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής έστω ένας εκ των δύο, οπότε και θα πρέπει να παραιτηθεί και να προκαλέσει τότε την πτώση της κυβέρνησης! 

Ο λόγος είναι ότι επειδή δεν εξελέγησαν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ,  Έλενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης, θα  πρέπει να αναπληρωθούν από βουλευτές των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού αντίστοιχα,  οι οποίοι  είναι απίθανο στην πρώτη περίπτωση και αμφίβολη στη δεύτερη να δηλώσουν «ανεξάρτητοι που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία», όπως οι προαναφερόμενοι.  Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ «τρέμουν» το ενδεχόμενο παραίτησης της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου από βουλευτή καθώς στην περίπτωση αυτή θα αυξηθεί η δύναμη της… ΝΔ κατά μία έδρα (καθώς επιλαχών στην ίδια εκλογική  περιφέρειας της Ένωσης Κεντρώων με την οποία εξελέγη  είναι ο Γιάννης Καλλιάνος που έχει προσχωρήσει στη ΝΔ) και αυτομάτως θα οδηγηθεί σε πτώση η σημερινή κυβέρνηση.              

Θα πρέπει να διευκρινισθεί πάντως ότι το ίδιο πρόβλημα δεν ισχύει για άλλους υποψήφιους ευρωβουλευτές που είναι ήδη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στην περίπτωση αυτή  οι ευρωβουλευτές αντικαθίστανται απλώς από τον επιλαχόντα βουλευτή του ψηφοδελτίου του ίδιου κόμματος στην ελληνική Βουλή. 

Μία εξήγηση για το ρίσκο της κυβέρνησης Τσίπρα - παρά την τροπολογία - είναι ότι εκτιμά πώς δεν θα εκλεγεί κανείς εκ των Κουντουρά – Δανέλλη ευρωβουλευτής, οπότε το ζήτημα παύει να υπάρχει αυτομάτως. Το ερώτημα όμως για το αν μπορεί το Μαξίμου να «παίξει ζάρια» με την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση λόγω της εκλογής ενός ευρωβουλευτή  παραμένει. 

ΜΕ...  ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ  ΘΕΡΙΝΑ  ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ   

Δεύτερη εξήγηση,  σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr,  είναι η πρόθεση της κυβέρνησης  και του προέδρου της Βουλής σε αυτή την περίπτωση (εκλογής τουλάχιστον ενός εκ των Κουντουρά – Δανέλλη ως ευρωβουλευτών) να γίνει η κατάτμηση των θερινών τμημάτων του κοινοβουλίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη χαθεί η  κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψήφιση νομοσχεδίων. Στα επιχειρήματά της η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να επικαλεσθεί ότι και επί άλλων κυβερνήσεων με οριακή πλειοψηφία τα θερινά τμήματα της Βουλής ρυθμίστηκαν με βάση αυτό το κριτήριο. Υπάρχει βέβαια μια ειδοποιός διαφορά: Οι κυβερνήσεις αυτές είχαν πλειοψηφία έστω και 151 βουλευτών και όχι  145 + 6 ανεξάρτητων που «στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία». 

Στην περίπτωση εκλογής έστω ενός εκ των δύο «επίμαχων»  υποψηφίων ευρωβουλευτών πάντως το βάρος μετατίθεται στη ΝΔ, η οποία θεωρείται βέβαιο σχεδόν ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης. Άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας ταυτόχρονα με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς τότε δε θα μπορούσε επί έξι μήνες να υποβάλλει νέα πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησης

Στην ίδια περίπτωση, αν υπολογισθεί ότι η παραίτηση και η αντικατάσταση από άλλο βουλευτή θα συμβεί τον Ιούνιο (με όριο τις 30 Ιουνίου) τότε δεν αποκλείεται να καταργηθεί για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά ο άτυπος κανόνας να γίνονται σεβαστά...  «τα μπάνια του λαού» (για να θυμηθούμε την έκφραση του Ανδρέα Παπανδρέου).  Έτσι δεν αποκλείεται με την  «πρώτη φορά Αριστερά» να γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές το κατακαλόκαιρο και πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου!  Άλλωστε, οι βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές  ήταν  ήδη ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, ως εναλλακτική  λύση για τον Οκτώβριο, στην περίπτωση ξεκάθαρα αρνητικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Μια ενδιάμεση λύση είναι να ζητήσει η ίδια  η κυβέρνηση εκλογές στα τέλη Ιουνίου, για να μην χάσει εντελώς την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι το βέβαιο: Οι επόμενοι μήνες θα είναι και πολιτικά «θερμοί» και όχι μόνο από άποψη κλιματικών δεδομένων.        
 

Του  Αλέξη Διακόπουλου (adiakopoulos@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top