Σκόπια: Νόμος του κράτους το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Μόσχα: Κόντρα στη θέληση των λαών η Συμφωνία – Απάντηση του ΥΠΕΞ

Νόμος του κράτους  έγιναν οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια. Παρ΄όλα αυτά οι εθνικιστές συνεχίζουν  να  πολεμούν τη συμφωνία. Στην ιδια γραμμή και η Ρωσία προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα στον ΟΗΕ.

Ο Ζάεφ ικανοποιημένος μετά την ψηφοφορία έδωσε εντολή και οι  συνταγματικές αλλαγές έγιναν νόμος. Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με πρώτη την τροπολογία που αλλάζει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία και ο πρόεδρος της Βουκλής Ταλάτ Τζαφέρι έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

«Τώρα η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από την πλευρά του κοινοβουλίου της Αθήνας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.  

Συγχαρητήρια Τσίπρα στον Ζάεφ για την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών

ΣΚΟΠΙΑ: ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όμως οι εθνικιστές που δεν θέλουν να χάσουν τις επεκτατικές βλέψεις για την  Μακεδονία  του Αιγαίου δεν θέλουν να δεχτούν ότι η συμφωνία πήρε σάρκα και οστά και αναζητούν 150.000  υπογραφές για να κάνουν νέο δημοψήφισμα.

Αλλά και οι εθνικιστές του VMRO  ζητoύν ρόωρες εκλογές για να ρίξουν τον Ζάεφ και να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία.

 ΜΟΣΧΑ: ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ

Στην ίδια γραμμή με τους σκοπιανούς εθνικιστές το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι  η συμφωνία των Πρεσπών είναι κόντρα στη θέληση των δυο λαών και ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα στον ΟΗΕ. «Πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή όρων και προϋποθέσεων, που να βασίζεται σε ευρεία λαϊκή υποστήριξη, τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα και αποκλειστικά εντός νομικού πλαισίου». 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ:  ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Απαντώντας το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί τους διεθνείς εταίρους α σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα στην  ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών:  

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.

Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας.

Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία»και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας».

ΗΠΑ:  ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Από την πλευρά του, αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ελλάδα δήλωσε ότι η συμφωνία δείχνει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας και αποκάλυψε πως  «μόλις ολοκληρωθεί η κύρωση στην Ελλάδα οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top