"Χαστούκι" από τον Τουσκ στην Άγκυρα για τις προκλήσεις της

Εν αμφιβόλω η Σύνοδος Κορυφής της Βάρνας με την Τουρκία

Χαστούκι από τον Τουσκ στην Άγκυρα για τις προκλήσεις της

Οι 27 της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για να διαπιστώσουν αν πληρούνται οι όροι για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντ.Τουσκ, μιλώντας κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και αφού εξηγώντας ότι μεταφέρει την ομόφωνη άποψη και των 27 ηγετών σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Εκ μέρους του Συμβουλίου ο Πρόεδρος μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κάλεσε άμεσα την Τουρκία να τερματίσει την δραστηριότητά της.

Ο Πρόεδρος Τουσκ επανέλαβε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, δικαίωμα που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας των ΗΕ.

Σημείωσε δε ότι οι  πράξεις αυτές της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με την δέσμευση της Τουρκίας σε σχέσεις καλής γειτονίας και την κανονικοποίηση των σχέσεών της με όλα τα Κράτη Μέλη.

Οι Ευρωπαίοι θα επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην συνάντησή τους το Μάρτιο και θα κρίνει αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος της Βάρνας.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top