Ανοίγει τα χαρτιά του για ονομασία με όρο «Μακεδονία» ο Κοτζιάς: Νέος γύρος επαφών στη Βιέννη

Ανοίγει τα χαρτιά του για ονομασία με όρο «Μακεδονία» ο Κοτζιάς: Νέος γύρος επαφών στη Βιέννη

Μια πρώτη εικόνα του περίφημου σχεδίου συμφώνου, του οδικού χάρτη ανάμεσα στις δύο χώρες για το θέμα της ονομασίας, δίνει ο Νίκος Κοτζιάς στη Βιέννη, όπου γίνεται ο νέος γύρος συνομιλιών για το Σκοπιανό.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Δευτέρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς από κοινού με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ξεδιπλώσει τα χαρτιά του στη βάση όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: αποδοχή του όρου «Μακεδονία» για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων με «αντίβαρο» τα αλυτρωτικά.

Διαβάστε ακόμη: «Ανακοίνωσε» Προανακριτική ο Τσίπρας: Όσοι μιλούν για παραγραφή, φωνάζουν ενοχή

«Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα, δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από άλλους. Άλλα να πάρει πίσω. Να σταματήσει η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Να μην σφετερίζονται ονόματα και σύμβολα που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό» είπε ο πρωθυπουργός.

Ζάεφ από Άγκυρα: Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος φίλος μας

Την ώρα που διεξάγεται ο νέος γύρος επαφών για το Σκοπιανό στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της χώρας του.

Διαβάστε ακόμη: Σκληρή επίθεση Χριστοφιλοπούλου σε Τσίπρα: Έφερε τη Novartis λόγω Σκοπιανού και συλλαλητηρίων

«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο πρακτορείο Anadolu, εξηγώντας ότι θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα με τη στήριξη των μεγαλύτερων φίλων του, καθώς «δυστυχώς η Ελλάδα συντηρεί αυτό πρόβλημα εις βάρος μας εδώ και 25 χρόνια».

Τούρκος πρωθυπουργός: Δεν έχει δικαίωμα η Ελλάδα να πει πως θα ονομαστεί η ΠΓΔΜ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ο Τούρκος ομόλογός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επέπληξε την Ελλάδα για τη στάση της στο ονοματολογικό.

Διαβάστε ακόμη: Βόμβα από Μπουτάρη! «Να αλλάξουμε κι εμείς το όνομα “Μακεδονία” από το αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ»;

«Το όνομα μιας χώρας θα πρέπει να καθορίζεται από την ίδια. Είναι λάθος το όνομά της να καθορίζεται από μια άλλη χώρα. Παρ' όλα αυτά, η βαθύτερη ευχή μας είναι να δούμε το ζήτημα αυτό με την Ελλάδα να λύνεται με φιλικό τρόπο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top