Κοτζιάς: «Σχέδιο συμφώνου για λύση του Σκοπιανού εντός του Φεβρουαρίου»

«Πρέπει να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό»

Σχέδιο συμφώνου για τη λύση του Σκοπιανού ετοιμάζει οι ελληνική κυβέρνηση, το οποίο και σκοπεύει να καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων μέσα στον Φεβρουάριο, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στην ΕΡΤ, εν αναμονή και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων. 

Όπως εξήγησε, σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την  αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητας και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο.

Ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Σχετικά με το όνομα, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση».

«Σε περίπτωση λύσης, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή. Μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό πιστεύω θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση.

Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα βέλη του εναντίον της αντιπολίτευσης με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν».

«Να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους.

Στηλίτευσε ακόμα τη θέση της αντιπολίτευσης, η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το... κομματικά ορθό».

Απάντησε τέλος και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top