Σφαλιάρα από Κομισιόν για την κατάργηση των σχολικών εκδρομών από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ

Θα επικοινωνήσουμε με τις ελληνικές αρχές, λέει ο αρμόδιος Επίτροπος

Σφαλιάρα Κομισιόν στην Ελλάδα για τις σχολικές εκδρομές

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η κατάργηση των σχολικών εκδρομών ελληνικών σχολείων στην ΕΕ, αντιβαίνει κατάφορα στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την εκπαίδευση, που παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Τίμπορ Ναβράσκις στις Βρυξέλλες και η οποία εγκρίθηκε προ δύο μηνών από τους ίδιους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ - και την οποία είχε προσυπογράψει και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για την εκπαίδευση Επίτροπος Ναβράσκις, πληροφορήθηκε την πρόσφατη απόφαση κατάργησης και απαντώντας σε ερώτηση του STAR δήλωσε πως “θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές για το θέμα” και πως στο πλαίσιο του Erasmus + ελπίζει πως η Ελλάδα θα τις επανεκκινήσει σύντομα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Ελληνική πολιτική στο θέμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη σημερινή γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των αποφάσεων των 28 της ΕΕ, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πως “σε ό,τι αφορά τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινές αξίες, τη συνεκπαίδευση και την ευρωπαϊκή διάσταση της διδασκαλίας: η πρωτοβουλία  προτείνει τρόπους με τους οποίους η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν τη σημασία και την τήρηση των κοινών αξιών που ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Στόχος της είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η συμβολή στην καταπολέμηση της άνοδος του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του διχαστικού εθνικισμού και της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων, αναφέρει.

Η πρόταση ενισχύει επίσης τη συνεκπαίδευση για την προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές καθώς και την ευρωπαϊκή διάσταση της διδασκαλίας, ώστε τα παιδιά να μάθουν επίσης για την κοινή κληρονομιά και την ποικιλομορφία της Ευρώπης και να κατανοούν καλά τη λειτουργία της ΕΕ”, σημειώνει.

Για να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους, η Κομισιόν θα λάβει μέτρα για την αύξηση των ανταλλαγών μεταξύ των σχολείων, ιδίως μέσω του επιτυχημένου δικτύου ηλεκτρονικής αδελφοποίησης και την ενίσχυση της κινητικότητας των μαθητών μέσω του προγράμματος Erasmus”, αναφέρει αυτολεξεί η ανακοίνωση.

Δύο μήνες μόνο μετά τη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, που έλαβε τη σχετική απόφαση, ο Επίτροπος Ναβράσκις και η Κομισιόν παρουσίασαν σήμερα ένα πακέτο προτάσεων για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης της και τον εναρμονισμό μεταξύ των Κρατών Μελών. Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει στο μέλλον οι μαθητές να έχουν τουλάχιστον "μια πρώτη επαφή με την επιχειρηματικότητα" πριν από την αποφοίτησή τους, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχεται μια πιο περιεκτική εκπαίδευση, που θα προωθεί τις κοινές αρχές και αξίες της ΕΕ.

Αναλυτικά, ο πρώτος στόχος της πρότασης είναι να βελτιώσει την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων ατόμων όλων των ηλικιών καθ `όλη τη διάρκεια της ζωής τους και να παράσχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της νοοτροπίας με γνώμονα την καινοτομία, προκειμένου "να ξεκλειδώσει αυτό το δυναμικό η δημιουργικότητα και η αυτο-πρωτοβουλία".

Επιπλέον, η Κομισιόν συνιστά μέτρα για την ενίσχυση των ικανοτήτων στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) και να παρακινήσει περισσότερους νέους να ξεκινήσουν μια σταδιοδρομία σε αυτούς τους τομείς. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν σήμερα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως μέρος της απάντησης για την επειγόντως βελτίωση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που επισημάνθηκαν στην τελευταία έρευνα "PISA".

Γενικότερα, τα μέτρα θα στηρίξουν τα κράτη μέλη για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για την αλλαγή των αγορών εργασίας και για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε πιο διαφοροποιημένες, κινητές, ψηφιακές και παγκόσμιες κοινωνίες.

Επιπλέον η Κομισιόν προτείνει και ένα "Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση" που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα εκπαιδευτικά συστήματα να προσαρμοστούν καλύτερα στη ζωή και να εργαστούν "σε μια εποχή ταχείας ψηφιακής αλλαγής". Το πλάνο προβλέπει καλύτερη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διδασκαλία και τη μάθηση, ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη ζωή και την εργασία σε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού και βελτίωση της εκπαίδευση μέσω καλύτερης ανάλυσης δεδομένων και προοπτικής.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη στήριξη σχολείων με ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου αυτοαξιολόγησης για τα σχολεία σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας για τη διδασκαλία και τη μάθηση (SELFIE) και μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την παιδεία στα μέσα και την υγιεινή στον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top