Συμφωνία κυβέρνησης-πιστωτών: 82 «καυτά» προαπαιτούμενα για να βγούμε από το μνημόνιο

Δείτε τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφωνήθηκε

Επικαιροποιημένο μνημόνιο συμφώνησαν κυβέρνηση-πιστωτές

Μέσα από 82 δύσκολα προαπαιτούμεν,α που πρέπει να ολοκληρωθούν το διάστημα ανάμεσα σε Μάρτιο και Ιούνιο του 2018, περνά η έξοδος της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα. 

Το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση και οι πιστωτές υπέγραψαν συμφώνησαν σε επικαιροποιημένο συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο καθορίζει λεπτομερώς όσα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την τρέχουσα αλλά και την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.

Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: την περιώνυμη επενδυτική τράπεζα –που δεν είναι τελικά τράπεζα αφού δεν θα χορηγεί δάνεια– έως τη φορολογική πολιτική, τις αλλαγές στους νόμους για τις ανώνυμες εταιρείες και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, τις νέες περικοπές των συντάξεων, το ποιος, πότε και με ποιον τρόπο θα αποφασίσει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία, τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ, τα διόδια της Εγνατίας και την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και από το χρονοδιάγραμμα στο Ελληνικό έως την παραχώρηση του Θριασίου.

Κοινός τόπος σε όλα σχεδόν είναι η ρητή αναφορά πως οτιδήποτε θα γίνει ύστερα από διαβούλευση και έγκριση από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, τον νόμο Κατσέλη, την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Τον Μάιο θα κριθεί η επίσπευση μείωσης του αφορολόγητου ορίου

Ορίζεται ρητώς πως τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές «θεωρεί, στη βάση μιας διαφανούς εκτίμησης, ότι απαιτείται η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%...».

Επιπροσθέτως, κι αν μετά την εφαρμογή των περικοπών, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, η κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετήσει τα «αντίμετρα» που είχαν συμφωνηθεί (μεταξύ άλλων μείωση συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογίας επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ).

Ωστόσο, σημειώνεται πως το ποσό των αντιμέτρων που θα εφαρμοστούν «θα είναι σύμφωνα με την εκτίμηση των θεσμών για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το επικαιροποιημένο συμπληρωματικό μνημόνιο

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top