Όλοι στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ! Το παλιό ΠΑΣΟΚ αλλά και... Μητσοτάκης, Θεοδωράκης, Τζανακόπουλος

Τι έγινε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, οι πρώην Πρωθυπουργοί- Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου-, αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης έδωσαν το «παρών» στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στην έναρξη του συνεδρίου, το παρών έδωσαν ακόμη οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολλά. Χρόνια σε χάσιμο χρόνου. Δισεκατομμύρια σε επιβαρύνσεις. Και σήμερα μαθαίνουμε από τον Ρέγκλινγκ ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε τον ελληνικό λαό άλλα 100 δισ. Απαιτείται λοιπόν εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Προσοχή, όμως. Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια. Όχι για να γυρίσουμε πίσω. Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες".

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ευχήθηκε, επίσης στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει "συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα". Τέλος, υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως πρωθυπουργός και τόνισε ότι στις αποφάσεις που πήρε δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος.

Ο Κώστας Σημίτης κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Άσκησε δριμεία κριτική για τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και αμφισβήτησε την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές λέγοντας: «Πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Τα γνωστά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη - από την κυβέρνηση και από τα κόμματα. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο κάθε φορέας πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα

«Σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την κεντρική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βρίσκομαι ενώπιον σας όχι για να αποδείξω ότι η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, αλλά για να τιμήσω τον προγραμματικό χαρακτήρα του Συνεδρίου σας. Βρίσκομαι εδώ για να δείξω  - να δείξουμε όλοι μας - ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Να αναζητούμε και να υποστηρίζουμε από κοινού τα εθνικά συμφέροντα και τις μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές που διατρέχουν το χρόνο. Βρίσκομαι εδώ, για να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι παρά το γεγονός πως μεγάλωσα θεωρώντας το Κόμμα σας το αντίπαλο πολιτικό δέος, τα τελευταία χρόνια με πολλούς από εσάς βρεθήκαμε στην ίδια μεριά του λόφου. Τουλάχιστον στα θεμελιώδη». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μας χωρίζουν αρκετά. Αυτά όμως που μας χωρίζουν είναι, πιστεύω, λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Κι αυτό που έχουμε κοινό είναι, κυρίως, η πίστη στους δημοκρατικούς κανόνες και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Δηλαδή, η προσήλωση στο εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό ο κύκλος των σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ πέρασε - περισσότερες από μία φορές - και από την πόλωση, αλλά και από τη συναίνεση. Παρά τις δυσκολίες επιτελέσαμε το εθνικό μας καθήκον» συνέχισε ο Πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε:

«Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Εξάλλου το δρόμο στην πολιτική μας το δείχνουν πάντα οι πολίτες. Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Στην αναδιάρθρωση του Κράτους, στην παιδεία, στην εξωτερική πολιτική. Και βέβαια στην ανάγκη για μία τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει με αυτοπεποίθηση τη χώρα στο μέλλον».

«Για να γίνουν όλα αυτά όμως υπάρχει μια προϋπόθεση. Να φύγει το συντομότερο δυνατόν η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και, παρά τις διαφορές μας, πρέπει να αντισταθούμε στο δηλητήριο με το οποίο η Κυβέρνηση καθημερινά, συστηματικά προσπαθεί να ποτίσει τους απλούς πολίτες. Με κυνισμό και με αυτήν την πραγματικά ανατριχιαστική ευκολία με την οποία ψεύδεται και οπορτουνίζει καθημερινά, με τελικό στόχο, να αδιαφορήσουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας. Να εμπεδωθεί η ιδέα ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, ότι όλοι τους είναι ίδιοι» επεσήμανε και κατέληξε.

«Έχουμε κοινό χρέος να σταθούμε απέναντι σε αυτήν τη νοοτροπία. Να προστατέψουμε τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας μας. Να προτάξουμε απέναντι στο διχασμό και τον ακραίο λόγο το διάλογο, το σεβασμό στον πολιτικό αντίπαλο. Να πείσουμε τους πολίτες ότι νοιαζόμαστε πραγματικά να βρούμε λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ «λίγη σχέση έχει με την κεντροδεξιά»

«Η κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει στη σημερινή ιστορική καμπή και δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων, της ουδετερότητας και των σχεδίων εθνικής συνεννόησης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εξαγγελίες του σημαίνουν πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, κατάργηση των βασικών πυλώνων της κοινωνικής προστασίας, περικοπή δαπανών στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα μιας σειράς κομβικών δημοσίων αγαθών, φοροαπαλλαγές στην ολιγαρχία του πλούτου.

Αυτό το πολιτικό σχέδιο, δεν εξαντλείται όμως μονάχα στην οικονομία. Η ελληνική δεξιά, δεν υπήρξε ποτέ φειδωλή στην ιδεολογική αντιπαράθεση και παρά τα βήματα που έγιναν τις πρόσφατες δεκαετίες, σήμερα μοιάζει να επανέρχεται στις ιδεολογικές ρίζες της.

Για τη ΝΔ είπε ότι «λίγη σχέση έχει με την κεντροδεξιά, ένα κόμμα του οποίου τη στρατηγική ορίζουν στελέχη περιβόητων ακροδεξιών σχηματισμών, πολιτεύεται απέναντι στην Αριστερά με ακατάσχετη λασπολογία και κινείται διαρκώς στα όρια της προβοκάτσιας, αναπαράγοντας κατά καιρούς τα διχαστικά στερεότυπα του «κομμουνιστικού κινδύνου». Πρόκειται για ένα κόμμα που ο αρχηγός του αντιμετωπίζει μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, «σα να μην υπάρχει».

«Η Αριστερά, επιδιώκει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υλοποίηση αυτού του προοδευτικού σχεδίου που θα βγάλει τη χώρα και το λαό, από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η κρίση", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι μεγάλες. Είναι ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια, για την Ευρώπη μετά την κρίση. Και νομίζω είναι σαφές ότι σε αυτό το ερώτημα αποκλείεται ως απάντηση, μια στρατηγική εθνικής συναίνεσης ή συνεννόησης, με τη συμμετοχή της ΝΔ ως δήθεν αναγκαίας για να αποκρουστούν οι έξωθεν επιβολές και οι οικονομικοί εκβιασμοί. Διότι πολλές από τις αντικοινωνικές έξωθεν επιβολές και πολλοί από τους εκβιασμούς να είναι ταυτόσημοι με το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο… με την προϋπόθεση να σέβεται ο ένας τον άλλο»

«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο». Με τη φράση αυτή, απευθύνθηκε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτό ερμηνεύτηκε ως «ανοιχτή πόρτα» για συνεργασία με τη ΔΗ.ΣΥ.

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού άφησε αιχμές για τις μετακινήσεις βουλευτών του Ποταμιού προς τη ΔΗΣΥ λέγοντας πως «οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου - μετά από παζάρια και υποσχέσεις - δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική».

«Έχουμε αξίες. Θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους. Γι' αυτό άλλωστε στη δική μας προοδευτική συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα ξεχάσουμε ότι έλεγαν τη μισή κοινωνία «προδότες» και δεν έχουν ζητήσει ακόμη συγνώμη», συμπλήρωσε.

«Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να φύγουμε μπροστά, όπως το είπε ο Μακρόν, όπως το λέει σήμερα και το σύνθημα σας» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. «Αυτό όμως σημαίνει τολμηρές λύσεις χωρίς αριστερές ή δεξιές παρωπίδες. Όχι στρογγυλέματα και συμβιβασμοί».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε επίσης για τον λαϊκισμό που καλλιεργήθηκε «τα χρόνια της αθωότητας»: «Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και τα λάθη! Αυτά που μας έφεραν εδώ. Γιατί ο λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν ένας ξαφνικός κεραυνός. Παράχθηκε από τα χιλιάδες σύννεφα που είχαν συσσωρευθεί στον ορίζοντα: Κρατισμός, κομματικό κράτος, ρουσφέτι, αναξιοκρατία, αγκαλιές με συμφέροντα και συντεχνίες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν αρκεί να αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε εποχή, καθώς επί 30 μήνες η χώρα κυβερνάται από ένα δύσοσμο μείγμα αριστεράς - ακροδεξιάς και καιροσκόπων».

Δείτε επίσης: Γεννηματά: «Ναι» στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς με εκλογή ηγεσίας - «Όχι» σε όσους βρήκαν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top