Τα έξι «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Μπαράζ συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών μετά το διάλειμμα της Καθαρής Δευτέρας

Τα έξι «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Για τον δεύτερο γύρο των επαφών ετοιμάζονται το κουαρτέτο και οι υπουργοί της κυβέρνησης, μετά το διάλλειμα της Καθαρής Δευτέρας.

Αν και υπάρχει μεγάλη απόσταση σε θέματα όπως οι συντάξεις και οι νέοι φόροι, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το επόμενο δεκαήμερο.

Τα έξι «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:

1. Φορολογικό: Οι δανειστές πιέζουν για μείωση του αφορολόγητου, μεταφέροντας το βάρος των αλλαγών στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των 7.000 ευρώ. Για να ξεπεράσει το σκόπελο, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι θα χαμηλώσει τον πήχη πολύ πιο κάτω από τις 30.000 ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αν και δύσκολα θα αποφύγει τελικά το «ψαλίδισμα» στο αφορολόγητο.

2. Ασφαλιστικό: οι δανειστές έχουν ενστάσεις για το ύψος των μελλοντικών συντάξεων και ήδη η ελληνική πλευρά εξετάζει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για πάνω από 26 έτη ασφάλισης και «ψαλίδισμα» τους ως τα 25 έτη.

3. Εθνική σύνταξη: Η ελληνική πλευρά δεν συζητά ενδεχόμενο μείωσης της, όπως ζητάνε οι δανειστές. Εξετάζει, ωστόσο, την αύξηση στα 20 αντί 15 των ετών ελάχιστης ασφάλισης γι' αυτή την εθνική σύνταξη.

4. Στον «αέρα» παραμένει η προσωπική διαφορά, άρα και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως και οι αλλαγές στις εισφορές για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Επικουρικές συντάξεις: Χαώδης χαρακτηρίζεται η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, με τους δανειστές να τηρούν σκληρή γραμμή.

6. «Κόκκινα δάνεια»: Χωρίζει μεγάλη απόσταση τις δύο πλευρές. Οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, όπως στην Κύπρο, ενώ η ελληνική πλευρά ζητάει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας για 3 έτη και την πρόβλεψη ορίων για όρια για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top