Β. Σόιμπλε: «Δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές προτάσεις από την Ελλάδα»

Εμμένει στη σκληρή γραμμή του

Β. Σόιμπλε: «Δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές προτάσεις από την Ελλάδα»

​Στη σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων αξιωματούχων που διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές προτάσεις από την Ελλάδα. Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε σοβαρά μια Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα», είπε και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της Αθήνας.

«Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει επίσημο αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος», αναφέρει σε επιστολή του ο Σόιμπλε

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει πως ο Β. Σόιμ��λε απέστειλε επιστολή στην Ευρωομάδα και στη γερμανική Βουλή, στην οποία διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να της επιτραπεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζει ότι για οποιαδήποτε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος ή οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, χρειάζεται η έγκριση της Bundestag και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», αναφέρει η επιστολή, με την γερμανική εφημερίδα να εξηγεί πως αυτό σημαίνει ότι η πειστικότητα και η ποιότητα του περιεχομένου της συμφωνίας θα πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό.

«Αν η Ελλάδα δεν κινηθεί γρήγορα, τότε και η Bundestag δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα της. Κι αυτό είναι μια απειλή», αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα όπως ξεκαθαρίζει στην επιστολή του ο Β. Σόιμπλε, για την παράταση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να υπάρχει ρητό αίτημα των ελληνικών αρχών, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πάνω σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζητά να υπάρξει αναγνώριση της βιωσιμότητας και της χρηματοδότησης του χρέους, άρα να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ.

«Με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του πολιτικού κινδύνου για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, κατά τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι η έγκαιρη επιβεβαίωση της συμφωνίας είναι σημαντική και μάλιστα πριν από όλα τα κοινοβούλια, πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων», αναφέρει η επιστολή Σόιμπλε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top