Το μοσχαράκι γάλακτος κινδυνεύει να γίνει… είδος πολυτελείας, καθώς η τιμή του έχει ξεπεράσει ήδη τα 17 ευρώ το κιλό και πλησιάζει τα 20. Οι κρεοπώλες μιλούν για αυξήσεις-σοκ στη χονδρική, ενώ καταναλωτές και επαγγελματίες ζητούν άμεσα μείωση του ΦΠΑ που σήμερα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
2ο φτωχότερο κράτος της ΕΕ η Ελλάδα με βάση εισόδημα και κόστος ζωής!
Ο κρεοπώλης Σταμάτης Φέλλας δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star και τον Γιώργο Σαραντάκο πως, ενώ σήμερα το προϊόν πωλείται 16- 17,5 ευρώ το κιλό, η αύξηση στη χονδρική ήταν τέτοια που αναπόφευκτα θα το εκτοξεύσει στα 20 ευρώ.
Ενδεικτικό της μεγάλης αύξησης, είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2024 η τιμή κυμαινόταν από 13,50 - 14 ευρώ το κιλό, ενώ τον ίδιο μήνα το 2023 η τιμή ήταν στα 9,90-10,50 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσσίδης, ζητά κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ για να συγκρατηθούν οι τιμές, ενώ ο έμπορος κρεάτων Κώστας Λίτσας εκτιμά πως μια τέτοια παρέμβαση θα μείωνε την τιμή τουλάχιστον κατά 10%.
«Πρωταθλήτρια» στον ΦΠΑ τροφίμων η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ελλάδα φτάνει το 13%, όταν στην Ισπανία είναι 10%, στην Ιταλία 4%, στην Πορτογαλία 6% και στην Κύπρο μόλις 5%. Αυτή η διαφορά, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, είναι βασικός παράγοντας που οδηγεί στις ανατιμήσεις.
Η ακρίβεια έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της: οι πωλήσεις μοσχαριού έχουν πέσει κατά 30%, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό.
Στη Θεσσαλονίκη, η μειωμένη κίνηση οδήγησε στο «λουκέτο» 12 κρεοπωλείων μέσα σε λίγους μήνες.
Η άνοδος στις τιμές του κρέατος φέρνει νέες ανατιμήσεις και σε ταβέρνες και ψητοπωλεία. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε ένα μέρος του κόστους για να επιβιώσουμε», λέει ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Τάσος Μοναστηριώτης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.