ΕΦΚΑ: Πώς θα ανακτήσουν ασφαλιστική ικανότητα επαγγελματίες με χρέη 

Τσαπανίδου κατά Χατζηδάκη και κόντρα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη    

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχασαν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη λόγω ασφαλιστικών χρεών, ζητούν λύση στο πρόβλημα. Ο ΕΦΚΑ δίνει, πάντως, τη δυνατότητα ανάκτησης της ασφαλιστικής ικανότητας, αμέσως μόλις καλυφθεί το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές υγείας του 2022. 

Εβδομάδα πληρωμών: Πότε καταβάλλονται επίδομα παιδιού και συντάξεις

Η ιδιοκτήτρια καταστήματος Στέλλα Κολιτσοπούλου περιγράφει στην κάμερα του Star και στο ρεπορτάζ της Μαρίας Παππά, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά από έναν δύσκολο χειμώνα και δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Περισσότεροι από 280.000  επιτηδευματίες και αγρότες δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καλύπτονται, πλέον, ιατροφαρμακευτικά ως ανασφάλιστοι. 

«Το βρίσκω πάρα πολύ στενάχωρο γιατί και αυτοί οι άνθρωποι. Υπολογίζω ότι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και της κρίσης δεν έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους» δηλώνει η κ. Κολιτσοπούλου.    

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους

Αυτομάτως, εκτός από την κάλυψη των ίδιων,  έχουν απωλέσει και την κάλυψη για τα προστατευόμενα μέλη τους και αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα αφού τα χτυπήματα είναι απανωτά. 

Για 9 στους 10 επαγγελματίες το ποσό των εισφορών υγείας του 2022 ανέρχεται στα 660 ευρώ.  «Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μην μείνει ούτε ένας χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και να δοθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο» δηλώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού  Επιμελητηρίου Αθηνών.   

Πολιτική κόντρα για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών 

«Από το 2022 πέρασε μια ευνοϊκή, σε σχέση με το παρελθόν, ρύθμιση, με βάση την οποία μπορούν να έχουν τη λεγόμενη ασφαλιστική ικανότητα, εάν έχουν πληρώσει τις εισφορές υγείας ΜΟΝΟ του προηγούμενου έτους» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.   

Κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ άσκησε από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δήλωσε:  

«Από σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, με οφειλές στον ΕΦΚΑ, δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε ενημερότητα, ούτε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πάρα μόνο καλύπτονται από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων». 

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ,  οι επαγγελματίες που θα ξεκινήσουν την πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών θα ανακτήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα όταν το ποσό των καταβολών ανέλθει στο ύψος που αντιστοιχεί στις εισφορές υγείας για το 2022.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top