Άνοδος του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 2,8% το γ΄ τρίμηνο του 2022    

Από ποιους τομείς της οικονομίας προήλθε η άνοδος του ΑΕΠ  

ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΣΤΑΤ: Τα στοιχεία που ανακοίνωσε για την αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2022 (φωτογραφία αρχείου Ευρωκίνηση)    

Άνοδο 2,8% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς. Ωστόσο, μεταξύ γ' τριμήνου και β' τριμήνου εφέτος το ΑΕΠ μειώθηκε 0,5%, από αύξηση 2,2% το α' τρίμηνο και 0,6% το β' τρίμηνο.

Ανάπτυξη: 8,4% αυξήθηκε τελικά το ΑΕΠ το 2021

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Νέα μείωση της ανεργίας: Στο 11,6% τον Οκτώβριο

Ειδικότερα, η άνοδος κατά 2,8% σε ετήσια βάση προήλθε από τις εξής μεταβολές στα βασικά μεγέθη:

•    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 3,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 6,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 3,9%). 

•    Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 7,7%.

•    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,9% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3%).

•    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,2% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 4,6%).

    Ενώ, μεταξύ γ' και β' τριμήνου υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

•    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,1% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 0,6%).

•    Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 0,1%.

•    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3,3% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 3,4%).

•    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,3% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,5%).

Σημειώνεται ότι, ο προϋπολογισμός προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ το 2023 από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.

Νέα μέτρα στήριξης από τον κουμπαρά του αποθεματικού του προϋπολογισμού 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top