Κλείνει το «μαύρο» κεφάλαιο της εποπτείας που άνοιξε το 2010 – Τι αλλάζει

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αφού και με τη βούλα της Κομισιόν πέφτουν οι τίτλοι τέλους στο καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Ήταν τον Μάιο του 2010 άνοιγε το πιο «μαύρο» κεφάλαιο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, με την ασφυκτική εποπτεία, που συνόδευε την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

Koμισιόν: Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εξέρχεται από την ενισχυμένη εποπτεία

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το κεφάλαιο αυτό κλείνει, με την επιστολή Ντρομπρόβσκις- Τζεντιλόνι στον Χρήστο Σταϊκούρα.

Σταϊκούρας: Μετά από 12 χρόνια, επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

«Σε συνέχεια της πρόσφατης ανταλλαγής απόψεων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου Eurogroup, είμαστε ευτυχείς να επιβεβαιώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να επιμηκύνει την Ενισχυμένη Εποπτεία, μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου», αναφέρει η Κομισιόν.

Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα – Τι αλλάζει

Πλέον, παύουν οι αξιολογήσεις ανά τρίμηνο και η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπουργείο Οικονομικών αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ, πάνω απ' όλα, ενισχύεται το προφίλ της χώρας στις αγορές.

Μητσοτάκης για τέλος εποπτείας: Ανοίγει νέα εποχή για τη χώρα

Ο επόμενος στρατηγικός στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. 

«Με την εξέλιξη αυτή, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει – ύστερα από 12 χρόνια – ένα δύσκολο κεφάλαιο για την πατρίδα μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων ετών η ανεργία

Έχοντας καλύψει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της πανδημίας, η ελληνική οικονομία εμφανίζει αντοχές ακόμα και απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, κάτι που αποτυπώνεται και στους δείκτες της απασχόλησης. 

Μείωση της ανεργίας στο 12,1% τον Ιούνιο

«Η ανεργία τον Ιούνιο υποχώρησε στο 12,1%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010! Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,5%, αποτυπώνοντας την ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top