Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μέχρι πότε θα ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές

Σπεύδουν να προλάβουν τις αλλαγές χιλιάδες φορολογούμενοι

Ακίνητα

Να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, αλλά και γονικές παροχές, σπεύδουν χιλιάδες φορολογούμενοι με φόντο τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Όπως προβλέπει απόφαση της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), για τα οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, ή αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής τα οποία συντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, για τον υπολογισμό του φόρου, θεωρείται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται

Έτσι, όσοι υπέβαλαν πριν την εκπνοή του 2021 ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty τις σχετικές δηλώσεις, ο φόρος μεταβίβασης, καθώς και τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα υπολογιστούν με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία, θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 περιοχές - ζώνες σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, έχει παραταθεί μέχρι τέλους του μήνα η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με απλή βεβαίωση μηχανικού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top