Αυξήθηκαν κατά 14,1% οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή

Τι αφορούν οι αναφορές των καταναλωτών

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Σε αύξηση των καταγγελιών προς τον Σύνήγορο του Καταναλωτή οδήγησε η χρονιά της πανδημίας, το 2020, κυρίως ειδικά της ευρείας χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω των lockdown.

«Το 2020 ήταν αναμφισβήτητα μία χρονιά πρωτόγνωρη κατά τη διάρκεια της οποίας το κράτος, η αγορά και οι καταναλωτές δοκιμάστηκαν από την πανδημία του ιού COVID-19 και υποχρεώθηκαν σε μία βίαιη προσαρμογή στη νέα και εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Σε μία περίοδο, όπου περιορίστηκαν σημαντικά οι φυσικές συναλλαγές και θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη μείωση των αναφορών προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή, παρατηρήθηκε, αύξηση κατά 14,1% σε σχέση με το 2019, δεδομένου ότι ανέβηκαν κατακόρυφα οι υποθέσεις που αφορούσαν το ηλεκτρονικό εμπόριο», είπε ο  επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Λευτέρης Ζαγορίτης, παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Όπως εξήγησε, υπήρξαν επιτήδειοι που, εκμεταλλευόμενοι την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, επιχείρησαν -και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατάφεραν- να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, εισπράττοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για προϊόντα που ποτέ δεν παρέδωσαν

Παράλληλα, η αύξηση οφείλεται σε έναν βαθμό και από τις μαζικές  ματαιώσεις ταξιδιών και τις ακυρώσεις τουριστικών πακέτων.

Τι αφορούν οι αναφορές των καταναλωτών

Συνολικά υποβλήθηκαν 12.943 αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των αναφορών για καταναλωτικά αγαθά (κατά 75%) και υπηρεσίες αναψυχής (72,8%).

Σημαντική αύξηση υπήρξε, επίσης, στις αναφορές για υπηρεσίες εκπαίδευσης (54,2%) και σε εκείνες για μεταφορές (35,1%).

Οι περισσότερες αναφορές που υποβλήθηκαν στην Αρχή αφορούσαν σε καταναλωτικά αγαθά (37%), ηλεκτρονικές επικοινωνίες – ταχυδρομικές υπηρεσίες (26,3%), χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (12,8%) και ενέργεια – ύδρευση (9,3%). Η πλειονότητά τους σχετιζόταν:

– Κατά 36,6% με οικονομικής φύσης διαφορές (εσφαλμένοι λογαριασμοί, αδικαιολόγητες ή αδιαφανείς τιμολογήσεις, αθέμιτες διαδικασίες είσπραξης χρεών, μονομερείς αλλαγές στον συνήθη τρόπο χρέωσης).

– Κατά 32% με την παράδοση/παροχή των αγαθών (αγαθά που δεν παραδίδονται καθόλου ή παραδίδονται στον καταναλωτή μερικώς ή και με μεγάλες καθυστερήσεις).

– Κατά 16,6% με την ποιότητα των αγαθών (ελαττωματικά αγαθά, αγαθά με έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων ή που δεν ανταποκρίνονται στην παραγγελία του καταναλωτή).

– Κατά 13,1% με θέματα κατάρτισης και εκτέλεσης συμβάσεων (πλημμελής ή ελλιπής προσυμβατική ενημέρωση, μη τήρηση του ορθού συμβατικού τύπου, μονομερής τροποποίηση συμβατικών όρων, προβλήματα στην άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης, ζητήματα διακοπής/καταγγελίας συμβάσεων).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top