Νέο εργασιακό: Ποιες ημέρες του χρόνου είναι ημέρες υποχρεωτικής αργίας

Τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου

«Είναι απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία. Είναι 40 ετών, υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο

Εννέα ημέρες τον χρόνο είναι οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας, όπως προβλέπεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση, πριν οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, οι ακόλουθες:

Ψηφιακή κάρτα: Ο εργαζόμενος θα δηλώνει το ωράριο από κινητό ή tablet

α) Η 1η Ιανουαρίου.

β) Η εορτή των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου).

γ) Η 25η Μαρτίου.

δ) Η Δευτέρα του Πάσχα.

ε) Η 1η Μαΐου.

στ) Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου).

ζ) Η 28η Οκτωβρίου.

η) Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).

θ) Η 26η Δεκεμβρίου.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε 8ωρη εργασία, υπερωρίες, Κυριακές

Όπως προβλέπεται, μπορούν να ορίζονται και άλλες γιορτές, μέχρι 5 κατ’ έτος, ως ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας ανά την Επικράτεια, με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εκδίδονται μετά από γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εφόσον πρόκειται για τοπικές αργίες, η αρμοδιότητα ανήκει στους Περιφερειάρχες. Με την ίδια διαδικασία δύναται να καταργούνται ή να αλλάζουν οι προβλεπόμενες αργίες.

Οι βασικές αλλαγές, που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

-    Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταφράζεται σε έως 10ωρη ημερήσια απασχόληση και ως αντιστάθμισμα την 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία

-    Αύξηση των υπερωριών: Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο. Η αμοιβή για τη τήρηση των νόμιμων υπερωριών αυξάνεται από το 80% στο 120 % του κατωτάτου ημερομισθίου.

-    Σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής στα πρότυπα της ΑΑΔΕ με ελέγχους σε 24ωρη βάση.

-    Απολύσεις. Στο σχέδιο νόμου, υπάρχει ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία, πέραν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, ηλικίας,θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.α. θα προστεθούν και άλλοι λόγοι απαγόρευσης. Για παράδειγμα, θα απαγορευθεί η απόλυσή πατέρα, που αποκτάει παιδί, για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, θα καθίσταται άκυρη απόλυση, σε περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κλπ.

-    Δικαίωμα στην απεργία, την εκπροσώπηση των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση: Προωθούνται κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες.

-    Εξίσωση αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπάλληλων.

-    Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων σε courier delivery για υγεία, πρόνοια , ασφάλεια , συνδικαλιστικά δικαιότατα.

-    Τα διαλλείματα στην εργασία θα γίνονται στις 4 ώρες και ποτέ στην αρχή ή το τέλος του ωραρίου.

-    Εργασία την Κυριακή. Στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν από τον γενικό κανόνα, αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι κλάδοι και δράσεις, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, courier, κλπ.

-    Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα)

-    Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί.

-    Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top