ESM: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, με σταδιακή επιστροφή σε υγιή οικονομικά

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει την ισχυρή δημοσιονομική θέση»

Ελληνική σημαία

«Η Ελλάδα θα πρέπει κάποια στιγμή να ανακτήσει την ισχυρή δημοσιονομική της θέση και να δημιουργήσει δημοσιονομικά περιθώρια", όμως "προς το παρόν, η κρατική υποστήριξη για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας είναι κορυφαία προτεραιότητα" και "τα μέτρα στήριξης πρέπει να παραμείνουν προσωρινά για να αποφευχθεί η μόνιμη δημοσιονομική πίεση και μπορούν να καταργηθούν ή να προσαρμοστούν καθώς η ανάκαμψη κερδίζει ορμή», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESΜ Ρόλφ Στρος.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή του δημοσίευση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής οικονομολόγους του οργανισμού αναφέρει ότι στο μέλλον «η δημιουργία απασχόλησης και εταιρική ανάπτυξη θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα προσωρινά μέτρα που εφαρμόζονται για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες».

«Καμπανάκι» μεταρρυθμίσεων από τον ΟΟΣΑ

Σημειώνει δε ότι «η βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων δαπανών θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης».

Ο Ρόλφ Στρος, στην εκτίμησή του για την Ελλάδα, που δημοσιεύει ο ESM σήμερα αναφέρει ότι η χώρα θα πρέπει «να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς ακόμη και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης».

«Μόλις η ΕΚΤ προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική και η αγορά περιουσιακών στοιχείων είναι λιγότερο διαθέσιμη για την επιβολή μιας καλοήθους ισορροπίας στην αγορά, ο κίνδυνος χώρας θα παίξει ξανά μεγαλύτερο ρόλο στο κόστος χρηματοδότησης. Τα επιτόκια θα αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα», προειδοποιεί.

Τονίζει ακόμη ότι «μόλις ξεκινήσει η ανάκαμψη, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στον δημοσιονομικό στόχο που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ, εφόσον οι δημοσιονομικές προσαρμογές δεν μονιμοποιούν τις οικονομικές ουλές της πανδημίας».

«Ο μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος της Ελλάδας για μια ισχυρή δημοσιονομική θέση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό απόθεμα που θα αποτρέψει τη χώρα από το να πέσει σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων και συνεπειών της αγοράς. Αυτό το περιθώριο θα κερδίσει την Ελλάδα σημαντική εμπιστοσύνη στην αγορά», αναφέρει ο Ρόλφ Στρος.

Καταγράφει ακόμα ότι «η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, αντιμετωπίζει μακροχρόνια γήρανση του πληθυσμού που αυξάνει την επείγουσα ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας και ενθάρρυνση των επενδύσεων, καθώς αυτές οι προκλήσεις θα περιορίσουν τη μελλοντική συμβολή στην ανάπτυξη. Η κλιματική αλλαγή ενέχει άλλους μελλοντικούς κινδύνους», σημειώνει.

Επιπλέον αναφέρει ότι «οι επιχορηγήσεις ύψους 18,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα ως μέρος της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σε συνδυασμό με την εθνική στρατηγική ανάπτυξης θα βοηθήσουν σημαντικά την ανάκαμψη».

«Ενώ η Ελλάδα θα διοχετεύσει τα κονδύλια της ΕΕ στην οικονομία της, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», αναφέρει και καταγράφει σε αυτές τις εξής:

• εκσυγχρονισμός και περαιτέρω ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τους εξαγωγικούς τομείς παραγωγής ·
• πλήρη εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας και διευθέτηση όλων των καθυστερήσεων του δημόσιου τομέα - όχι μόνο των συνταξιοδοτικών απαιτήσεων ·

• βελτίωση της υποδομής, ιδίως των μεταφορών και της συνδεσιμότητας, μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις

• ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για να παραμείνει ανταγωνιστικός με προγράμματα εκτεταμένης κατάρτισης, αναβάθμισης και επαναπροσδιορισμού καθώς και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Προειδοποιεί, δε, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει την απορροφητική της ικανότητα για να κάνει καλή χρήση των πόρων της ΕΕ και να τα επενδύσει στους πιο παραγωγικούς τομείς».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top