Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων: Από σήμερα τα νέα έντυπα

Τι ισχύει για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

To ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star στις 11/2 για το πώς θα μετακινούμαστε με τα νέα έντυπα

Πρεμιέρα κάνουν από σήμερα τελικά, τα έντυπα μετακίνησης των εργαζομένων. Οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και μελών διοίκησης θα τίθονταν σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας, το μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσης τους επεκτάθηκε μέχρι σήμερα 19 Φεβρουαρίου και ώρα 06:00.

Βεβαίωση κίνησης εργαζομένων: Τα νέα έντυπα και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε δώσει διευκρινίσεις για τα νέα έντυπα την περασμένη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τις δύο πρώτες ημέρες (15-16 Φεβρουαρίου) της εφαρμογής του νέου πλαισίου θα γίνονταν έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές.

Για ποιους εργαζόμενους δεν ισχύουν τα νέα έντυπα:

  • γι' αυτούς που είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • τηλεργασίας και
  • νόμιμης άδειας

Πού χορηγούνται οι βεβαιώσεις

Οι παραπάνω εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ' εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ / του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Τι ισχύει για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν. Αποσαφηνίζεται ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.) το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Αυτά είναι τα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων

Η βεβαίωση μετακίνησης του εργαζόμενου για την εκτέλεση της εργασίας του

Η βεβαίωση μετακίνησης του εργαζόμενου για την εκτέλεση της εργασίας του
 

H βεβαίωση μετακίνησης μέλους οργάνου διοίκησης

H βεβαίωση μετακίνησης μέλους οργάνου διοίκησης
 

Η βεβαίωση μετακίνησης αυτοαπασχολούμενου (χωρίς εργοδότη) – Ελ. Επαγγελματία - Επιτηδευματία

 
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top