«Λουκέτο» για το Notoshome στο Golden Hall

Οι Αφοί Λαμπρόπουλοι και η μετεξέλιξη του πολυκαταστήματος

Notoshome

Ρολά κατεβάζει, μετά από 13 χρόνια λειτουργίας, το Notoshome, που λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο Golden Hall.

H διοίκηση της Notos Com, που αποτελεί τη μετεξέλιξη του πολυκαταστήματος Αφοί Λαμπρόπουλοι, ανακοίνωσε την απόφαση μη ανανέωσης του μισθωτηρίου στο εμπορικό κέντρο, προαναγγελλοντας το κλείσιμο του καταστήματος.

Είναι το δεύτερο, που κλείνει τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2019, είχε βάλει «λουκέτο» το κατάστημα Notoshome, που βρισκόταν στην πλατεία Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση για το κλείσιμο του πολυκαταστήματος στο Golden Hall είχε ληφθεί εδώ και μήνες.

Από τα καταστήματα Λαμπρόπουλος έως τα Notoshome

Η ιστορία των ιστορικών πολυκαταστημάτων «Αφοί Λαμπρόπουλοι» ξεκινά ουσιαστικά από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος άνοιξε το μοναδικό μπακάλικο στην Ορεινή Αρκαδία.

Ο γιος του, Ξενοφών Λαμπρόπουλος, φεύγει για την Αθήνα λίγα χρόνια μετά και εργάζεται ως πλανόδιος πωλητής ανδρικών ειδών.

Το 1906, μαζί με τον αδερφό του, ιδρύουν το 1906 την ομόρρυθμη εταιρεία Αδελφοί Π. Λαμπρόπουλοι, η οποία στεγάστηκε σε έναν υπόγειο χώρο, στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους.

Αρχικά το κατάστημα ήταν επικεντρωμένο στα ανδρικά είδη (πουκάμισα, εσώρουχα, γραβάτες, κάλτσες, μαντίλια και άλλα), σταδιακά όμως άρχισε να μεγαλώνει και να διευρύνει τις δραστηριότητές του.

Αφοί Λαμπρόπουλοι

Το ιστορικό πολυκατάστημα της Αφοί Λαμπρόπουλοι στο κέντρο της Αθήνας 

Μάλιστα, το 1927 τα δύο αδέρφια μετέτρεψαν την εταιρεία τους σε ανώνυμη και ανέλαβαν βιομηχανική δραστηριότητα. Είναι ενδεικτικό ότι το 1932 ίδρυσαν, σε συνεργασία με την ΕΜΙ, την δισκογραφική εταιρεία «Columbia – Αφοί Λαμπρόπουλοι».

Στη μεταπολεμική Αθήνα, η οποία είχε πλέον φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, η ανάπτυξη της «Αφοί Λαμπρόπουλοι» ήταν ταχύτατη, εγκαινιάζοντας το 1965 μοντέρνο και μεγάλο πολυκατάστημα, στη γωνία της Αιόλου με τη Σταδίου.

Τα καταστήματα έφτασαν τα πέντε σε όλη την Ελλάδα στη δεκαετία του 1970, εκ των οποίων και στον Πειραιά με 100 υπαλλήλους, με τις εντυπώσεις να κλέβει το κεντρικό, στην Αθήνα, το οποίο επισκέπτονταν χιλιάδες Έλληνες, από την Αθήνα και την περιφέρεια, για να βρουν δυσεύρετα εισαγόμενα είδη, μεταξύ άλλων.

Η περίοδος ακμής διήρκεσε έως το 1980, μία χρονιά που σημάδεψε βαθιά τον κλάδο των πολυκαταστημάτων με τον πλέον αρνητικό τρόπο. Το μπαράζ εμπρησμών στο Μινιόν, τον Κλαουδάτο, τον Κατράντζο και τον Δραγώνα, αλλά και στο κατάστημα του Λαμπρόπουλου στον Πειραιά, που είχε ανοίξει το 1971, σόκαρε το καταναλωτικό κοινό και απομάκρυνε τους καταναλωτές από τα μεγάλα πολυκαταστήματα του κέντρου.

Το 1991 η «Αφοί Λαμπρόπουλοι» καινοτόμησε, εισάγοντας στην Ελλάδα την πρακτική «shops in shop», με «περίπτερα» καταστημάτων στους ορόφους της, με την οποία προσέλκυσε μεγάλες μάρκες. Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει.

Η εταιρεία πουλήθηκε το 1999 και δύο χρόνια μετά δημιουργήθηκε ο όμιλος Notos Com, βάζοντας τίτλους τέλους στο brand «Λαμπρόπουλος» μετά από έναν αιώνα ζωής.

* Με πληροφορίες από enimerotiko.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top