Ελπίδες για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Τι αναφέρει δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Ελπίδες σε χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, δίνει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. 

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία με ψήφους 2 έναντι 1, πήγε -επί της ουσίας- κόντρα στην απόφαση της πλειοψηφίας του Αρείου Πάγου, η οποία στο παρελθόν είχε απορριψει την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας, δικαιώνοντας τις τράπεζες, 

Νέα φορολογικά μέτρα: Τι θα ισχύσει για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, μείωση ενοικίου

Τότε, ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία ήταν δηλωτικός και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας. Μ' αυτό το σκεπτικό είχε απορρίψει την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας.

Ωστόσο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με τη σημαντική αυτή απόφαση αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για πιθανή δικαίωση δανειοληπτών, καθώς οι δύο εκ των τριών δικαστών είχαν την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου καταχρηστικότητας των όρων των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα εκκρεμεί από το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε την κατάργηση της ισοτιμίας 1,20 φράγκα ανά ευρώ κατ' ελάχιστον, την οποία η ίδια είχε θέσει, προκειμένου να θωρακίσει την οικονομία από την υπερβολική ανατίμηση του νομίματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top