Αναδρομικά: «Μποναμάς» για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους

Χωρίς όμως αναδρομικά για δώρα και επικουρικές

Έως το τέλος του χρόνου θα καταβάλλει η κυβέρνηση τα αναδρομικά σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Αυτό ξεκαθάρισε την Τετάρτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκε και σχετική τροπολογία.

Η ρύθμιση είναι οριζόντια, δηλαδή περιλαμβάνει όχι μόνο τους συνταξιούχους, που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Μητσοτάκης: Μέσα στο 2020 και εφάπαξ στους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Ωστόσο, «σβήνει» τις αξιώσεις για αναδρομικά στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, καθώς – όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα.

«Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016)», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

Τα ποσά των αναδρομικών θα κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως 7.000 ευρώ μεικτά, ενώ τα ποσά θα φορολογηθούν κανονικά ως αναδρομικά.

Παραδείγματα για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους

1.    Συνταξιούχος του ΙΚΑ με 37 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ, δικαιούται 148 ευρώ αναδρομικά ανά μήνα διεκδίκησης ή 1628 ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό είναι μεικτό. Τα καθαρά θα περιοριστούν περίπου στα 1100-1200 ευρώ.

2.    Συνταξιούχος του δημοσίου (μετά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) θα λάβει 136 ευρώ ανά μήνα ή 1496 ευρώ συνολικά καθώς είχε 35 έτη ασφάλισης και 1650 ευρώ συντάξιμες αποδοχές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top