Αδήλωτα τετραγωνικά: Οι επτά κρίσιμες αλλαγές

Στο φως πάνω από 10 εκ. «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα

Πολυκατοικίες

Επτά αλλαγές έγιναν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ (https:// tetragonika.govapp.gr/) για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων.

Στόχος να διευκολυνθούν οι πολίτες που διορθώνουν τις επιφάνειες των ακινήτων τους να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα αλλά και την καλύτερη επεξεργασία των δηλώσεων από τους δήμους για την επιβολή των δημοτικών τελών.

ΕΝΦΙΑ: Παγίδα φόρου από τα αδήλωτα τετραγωνικά

Με την προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων διόρθωσης των τετραγωνικών να λήγει στις 30 Ιουνίου και με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι έχει αποκαλυφθεί μια... κρυφή αφορολόγητη πόλη με ακίνητα άνω των 10 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι 450.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έφεραν στο φως περισσότερα από 10,5 εκατ. κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά θα αποκαλυφθούν περίπου 30 εκατ. ηλεκτροδοτούμενα και μη τετραγωνικά μέτρα καθώς η συμμετοχή των αιτήσεων για τη διόρθωση των επιφανειών των ακινήτων ανέρχεται στο 35%.

Οι επτά αλλαγές για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Οι επτά αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ήδη τρέχουν αφορούν τα εξής:

- Δίνεται η δυνατότητα Δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Προστέθηκαν 2 πεδία όπου δηλώνονται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και τα τ.μ ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού.Η αλλαγή αυτή αφορά όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βοηθητικούς χώρους, όπως υπόγεια , γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να επισκεφθούν τον δήμο τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους.

- Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση

- Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου (περισσότερα ψηφία) ώστε η πλατφόρμα να δέχεται και τη συμπλήρωση των αριθμών κινητών τηλεφώνων των κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι διορθώνουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στους δήμους.

- Προστέθηκε κωδικός όπου μπορεί να συμπληρωθεί το Οικοδομικό Τετράγωνο. Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού δεν είναι υποχρεωτική.

- Προστέθηκε πεδίο χαρακτηρισμού ενός ακινήτου εντός ή εκτός οικισμού

- Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση σχετικού αριθμού παροχής., κωδικός ο οποίος αφορά τους υπαλλήλους των ΟΤΑ οι οποίοι επεξεργάζονται τις δηλώσεις των ακινήτων.

- Βελτίωση των αναζητήσεων στη λίστα των δηλώσεων για τους υπαλλήλους των Δήμων Στις 12 Ιουλίου 2020 θα έχει ολοκληρωθεί και μια σειρά αναφορών (reports) που θα διευκολύνουν τους Δήμους στην καλύτερη επεξεργασία των δηλώσεων.
Στους δήμους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top