«Φρένο» από ΥΠΟΙΚ: Δε θα μετρά το ενοίκιο για το 30% των συναλλαγών

Θα δοθούν κίνητρα για αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών

Φρένο στη... μεγάλη ανατροπή με τα ενοίκια και την υποχρεώση κάλυψη του 30% του ορίου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, με βάση το εισόδημα, βάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και μετά τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, το βράδυ της Πέμπτης, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα μετρά και το ενοίκιο στα έξοδα του φορολογούμενου, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισαν στο star.gr πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη για δύο λόγους:

1) η μισή Ελλάδα που είναι σε μισθωμένη κατοικία θα έπιανε κατ ευθείαν το όριο, 

2) δε γίνεται τεχνικά, κοινώς το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τι πληρωμή είναι αυτή.

Παράλληλα, διευκρίνισαν πως επί του παρόντος δεν υπάρχει σκέψη και για να γίνει η υποχρεωτική η ηλεκτρονική πληρωμή των ενοικίων (ανεξαρτήτως του αν θα μετράνε για το 30%).

Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε πως το εισόδημα από ενοίκια θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα για να υπολογίζεται η υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές. 

Παραμένει ζητούμενο πώς θα εντοπίζεται το «μαύρο» μέρος του ενοικίου, δηλαδή αυτό που πληρώνει με μετρητά ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Σκάι, έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή με τη μη δήλωση ενοικίων από ιδιοκτήτες ενοικίων.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως υπάρχουν σκέψεις να θεσπιστούν κίνητρα, ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και νέα μείωση ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.

«Πρόταγμά μας είναι να βοηθήσουμε τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στους στόχους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ρύθμιση οφειλών: Πώς θα τακτοποιήσω τα χρέη μου στην εφορία

Όπως είπε, όσοι έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου κατά 20%, ενώ για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ η φορολογική ελάφρυνση θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μεσαίες η φορολογική ελάφρυνση θα ανέρχεται σε 41%.

Τέλος το «χτίσιμο» αφορολόγητου με τις αποδείξεις

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη μείωση από το 22% στο 9% του χαμηλού συντελεστή φορολογίας για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 22%. Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα μειωθούν κατά μία εκατοστιαία μονάδα.

Τι άλλα μέτρα θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Ανάμεσα στα μέτρα που θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι και:

•    Η μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% από το 24% για τα κράνη ασφαλείας, τα παιδικά καθίσματα και βρεφικά είδη.

•    Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για επιχειρήσεις στο 24% από 28%, καθώς και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2020 από το 10% στο 5%.

•    Η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα, που διαθέτουν οικοδομική άδεια από το 2006 καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

•    Η έκπτωση 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής ακινήτων από το φόρο εισοδήματος.

•    Η θέσπιση πάγιας ρύθμισης των οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις, Θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζεται το ύψος της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης δεν θα είναι σταθερό.

•    Η θέσπιση κινήτρων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ θα προβλέπονται υπερεκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση.

•    Ειδικό καθεστώς κινήτρων για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Εξετάζεται το μοντέλο της Ιταλίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

•    Η μείωση στο 10% του φόρου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top