Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και νέα μείωση ΕΝΦΙΑ

Σταϊκούρας: Να γίνει πιο δίκαιη η φορολόγηση της ακίνητης περίουσίας

Κέρματα και τούβλα

Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, ενδεχομένως και μέσα στο 2020, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, που υπάρχει τον Μάιο του 2020, ώστε είτε να καταργήσει εντελώς τον συμπληρωματικό φόρο είτε να τον διατηρήσει μόνο για ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας (πχ. 400.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων επιβάλλεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.

Εξάλλου, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 10%, το 2020, αν και δεν έχει ενσωματωθεί η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Το πρώτο βήμα έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση 22%. Το επόμενο βήμα είναι ακόμη μία μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον προϋπολογισμό του 2020. Κι αυτό γιατί έχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα, με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει. Και αφορά στον νέο προσδιορισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στη χώρα μας. Στόχος μας, να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη», είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Real FM.

«Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020 να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που πληρώνουν πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top