Επιδόματα χωρίς κανένα δικαιολογητικό – Πώς θα χορηγούνται

Στόχος της κυβέρνησης οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2020

Χαρτούρα Δημόσιο

Σημαντικές αλλαγές για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων φέρνει η κυβέρνηση από το 2020, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων των πολιτών από τη μια υπηρεσία στην άλλη μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, ώστε οι ίδιοι να μη χρειάζεται να προσκομίζουν κανένα δικαιολογητικό, όταν κάνουν την αίτησή τους για τη χορήγηση κάποιου επιδόματος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνεται η καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων, όπως το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού Α21, το Κοινωνικό Μέρισμα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κ.ά. μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας αποτελεί πλέον τη βασική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Κοινωνικό μέρισμα: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα κανάλι, μέσω του οποίου κάθε δημόσια υπηρεσία θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα που αφορούν τα στοιχεία ενός πολίτη από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο πολίτης να τα προσκομίζει.

Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου, «οι αρμόδιοι φορείς θα συνδέονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και δε θα χρειάζεται καν να στέλνει ο ένας στον άλλον τα στοιχεία του πολίτη. Απλά την πληροφορία, εάν είναι δικαιούχος».

Σημειώνεται πως, επί του παρόντος, στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας είναι διαθέσιμες υπηρεσίες, όπως το e-Παράβολο, η ταυτοποίηση στοιχείων πολιτών, η υπηρεσία στοιχείων κατόχου οχήματος, η υπηρεσία διάθεσης στοιχείων Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, αλλά και πιστοποίηση βασικών στοιχείων ακινήτων.

Μιχαηλίδου: Νέα βάση δικαιούχων από το 2020

«Θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δικαιούχων από το 2020», είπε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα μοντέλο, όπου «θα βάζεις τον ΑΜΚΑ και θα βλέπεις τι επιδόματα παίρνει ο καθένας».

Η κυρία Μιχαηλίδου επεσήμανε πως το 90% των επιδομάτων δίνονται σε Έλληνες πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στο επίδομα γέννας, εξηγώντας ότι θα δίνεται οριζόντια, αλλά δε θα το παίρνει το 10% των πιο πλούσιων Ελλήνων.

Τέλος, για το κοινωνικό μέρισμα είπε πως ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και πως το ποσό, που θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα, υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top