Πιέσεις στο spread και τα επιτόκια των ομολόγων

Άφησαν σε μια εβδομάδα τα ιστορικά χαμηλά

Πιέσεις στο spread και τα επιτόκια των ομολόγων

Συνεχίζονται και αυξάνονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, παρα την έκδοση του επταετούς ομολόγου, που χαρακτηρίσθηκε επιτυχημένη.

Τόσο το spread όσο και τα επιτόκια των ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα και έχουν αφήσει πίσω τα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψαν μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν πραγματοποιήθηκε η έκδοση του επταετούς ομολόγου.

Οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι συνδέουν την άνοδοι του spread και των επιτοκίων με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, αλλά επισημαίνουν την αρνητική εξέλιξη  σε μια -θετική μέχρι την έκδοση του επταετούς ομολόγου- συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται spread και επιτόκια ομολόγων

Το spread, δηλαδή η διαφορά του ελληνικού από το γερμανικό επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου το πρωί ξεκίνησε στις 355 μονάδες και κινείται τώρα σχεδόν στα ίδια επίπεδα τις 351 μονάδες, ενώ μια εβδομάδα πριν βρισκόταν κάτω από τις 300 μονάδες.

Ταυτόχρονα  οι αναλυτές καταγράφουν με περίσκεψη την πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και ιδιαίτερα του  πενταετούς και τους δεκαετούς, ενώ το επταετές που εκδόθηκε πρόσφατα με 3,5% έχει πλέον επιτόκιο στη περιοχή του 4% δηλαδή ανέβηκε σε μια εβδομάδα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Χαρακτηριστικό όπως φαίνεται και στο πίνακα που ακολουθεί είναι ότι το επιτόκιο του πενταετούς κινείται από το πρωί ακόμη υψηλότερα στο 3,683%  όταν μία εβδομάδα νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο 2,9% και του δεκαετούς στο 4,282% όταν τη περασμένη εβδομάδα είχε 3,6% ενώ του δεκαπενταετούς έχει πλέον 4,8% όταν είχε υποχωρήσει στο 4,2%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top