SOS για ΔΕΗ: Ζημιές 80 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους – Πέρυσι είχε κέρδη!

Όπως επισημαίνει η επιχείρηση, αυτό οφείλεται κυρίως σε επιβαρύνσεις που δεν ελέγχονται από την ίδια

SOS για ΔΕΗ: Ζημιές 80 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους – Πέρυσι είχε κέρδη!

Με ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του έτους για τη ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνει η επιχείρηση, αυτό οφείλεται κυρίως σε επιβαρύνσεις που δεν ελέγχονται από την ίδια, όπως η εισφορά για τις ανανεώσιμες πηγές και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, η επιχείρηση (για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, δηλαδή αφού αφαιρεθούν τα μεγέθη του ΑΔΜΗΕ που έχει διαχωριστεί πλήρως από τον όμιλο) κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο ζημιές μετά από φόρους ύψους 80,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 61,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ενώ το περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) μειώθηκε στο 6% από 20,8% πέρυσι και διαμορφώθηκε σε 81,4 εκατ. ευρώ.

Χωρίς τις εξωτερικές επιβαρύνσεις η μείωση του EBITDA θα ήταν της τάξης των 12,4 εκατ. και το περιθώριο θα διαμορφωνόταν στο 20,5 %. 

Αν συνυπολογισθούν και τα μεγέθη του ΑΔΜΗΕ οι μετά από φόρους ζημίες διαμορφώθηκαν σε 67,5 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 85,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σημειώνει ότι για τα υπόλοιπα τρίμηνα αναμένεται ανάκαμψη της κερδοφορίας, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου «επιβαρύνθηκαν από εξωγενείς, μη ελεγχόμενους από την εταιρεία παράγοντες, και συγκεκριμένα την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, την αρνητική οικονομική επίπτωση από τις δημοπρατηθείσες ποσότητες ενέργειας (ΝΟΜΕ) και το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου. Χωρίς αυτούς τους παράγοντες ο Όμιλος θα παρουσίαζε σημαντική λειτουργική κερδοφορία, στα επίπεδα περίπου του αντίστοιχου τριμήνου του 2016».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top