Το μνημόνιο «έφαγε» το εφάπαξ! Έρχεται κούρεμα 35% με σφραγίδα Κατρούγκαλου

Με έγγραφο ζητά από τα ασφαλιστικά ταμεία να κάνουν αναλογιστικές μελέτες με τρία σενάρια

Το μνημόνιο «έφαγε» το εφάπαξ! Έρχεται κούρεμα 35% με σφραγίδα Κατρούγκαλου

​Έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, με το οποίο ζητείται η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού τομέα, ανοίγει το δρόμο για νέες περικοπές στα εφάπαξ έως και 35% με τρία σενάρια υπολογισμού των παροχών.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο έχει ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου και σε αυτό ο κ. Κατρούγκαλος επικαλείται το άρθρο 71, παρ. 3 του ν. 2084/92, που αναφέρει ότι «αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η μεταβολή των όρων χρηματοδότησης και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης». Ζητά μάλιστα από τα Ταμεία να μετρήσουν τι χρωστούν από καθυστερούμενα εφάπαξ και να υπολογίσουν το νέο ύψος της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά στη βάση τριών σεναρίων τα οποία είναι τα εξής:

image.jpg
1. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί (έως και 38% στο Δημόσιο), ενώ για το χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. Όσο πιο αργά βγαίνουν οι υπάλληλοι στη σύνταξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή για το τμήμα του εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη από το 2014 και μέχρι τη συνταξιοδότηση.

2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πως οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες, καθώς στην πράξη καταργείται ο υπολογισμός βάσει μισθού και το ποσό θα καταβάλλεται μόνο με την έντοκη απόδοση των εισφορών κάθε ασφαλισμένου για όλο τον εργασιακό του βίο. Για παράδειγμα, το εφάπαξ στο Δημόσιο με 35 – 37 χρόνια για του υπαλλήλους που έχουν πτυχίο ΑΕΙ υπολογιζόταν βάσει του μισθού που ήταν ως το Σεπτέμβριο του 2013 μεταξύ 39.926 - 43.000 ευρώ. Με βάση υπολογισμού την έντοκη επιστροφή των εισφορών (επιτόκια 3,14% και 2%) τότε τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται περίπου στις 30.000 – 34.000 ευρώ, δηλαδή μειώνονται κατά 20% - 25%.

image (1).jpg
3. Το τρίτο και πιο σκληρό σενάριο προβλέπει ότι για το τμήμα του εφάπαξ έως το 2013 ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει του νέου ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους και για όλα τα έτη, ενώ το υπόλοιπο ποσό από το 2014 και έως τη συνταξιοδότηση θα υπολογίζεται με βάση τη συσσώρευση των εισφορών με τις αποδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα για το εφάπαξ είναι περίπου στο 70% των τελευταίων αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης στο Δημόσιο και υψηλότερο (80%) για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες που πληρώνουν εφάπαξ από το ΤΑΥΤΕΚΩ. Ο καθορισμός ενιαίου ποσοστού αναπλήρωσης μπορεί να κατεβάσει το εφάπαξ στο 50% ή και πιο κάτω, που σημαίνει ότι για υπάλληλο με 35 – 37 έτη το εφάπαξ μπορεί να διαμορφωθεί από τα 39.926 ευρώ ακόμα και στα 26.500 ευρώ, μείωση που φτάνει έως και το 35%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top