Συμμετέχουν στα κοινόχρηστα όσοι βάλουν αυτόνομη θέρμανση με αέριο

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας

Συμμετέχουν στα κοινόχρηστα όσοι βάλουν αυτόνομη θέρμανση με αέριο
Σε ποσοστό έως 25% του προσδιορισμένου ποσοστού στις κοινόχρηστες δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης θα συμμετέχουν όσοι αποκοπούν από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας και τοποθετήσουν αυτόνομη καυστήρα φυσικού αερίου.

Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως ορίζεται, για οποιαδήποτε αλλαγή θα απαιτείται η σύγκληση γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών με πρωτοβουλία είτε του διαχειριστή είτε του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη.

Για την τοποθέτηση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο, θα πρέπει η γενική συνέλευση είτε να απορρίψει την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου είτε να μην προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Σε αυτή την περίπτωση, κάθε ενδιαφερόμενος συνιδιοκτήτης μπορεί να αποκοπεί από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και να τοποθετήσει ατομικό καυστήρα και λέβητα φυσικού αερίου σε χώρο της κυριότητας ή της αποκλειστικής χρήσης του.

Η συμμετοχή των «αυτόνομων» ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης ορίζεται ως εξής:

- Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας, το προβλεπόμενο από τη σχετική μελέτη ποσοστό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής, με ανώτατο όριο το 25%.

- Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη χρησιμοποιούμενες ιδιοκτησίες, με ανώτατο όριο το 25%.

- Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές.

Πάντως, η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί οποτεδήποτε, με απόφασή της, να αποφασίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής μικρότερο από 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.

Ορίζεται, τέλος, ρητά ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου υπερισχύουν κάθε αντίθετης ρύθμισης των ισχυόντων κανονισμών των πολυκατοικιών της χώρας. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top