Σύγκλιση απόψεων Bρούτση – τρόικας για τα εργασιακά

«Μάχη» με τον χρόνο για να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Δευτέρα

Σύγκλιση απόψεων Bρούτση – τρόικας για τα εργασιακά

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται υπουργείο Εργασίας και τρόικα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου στελέχους του υπουργείου, μετά το πέρας της συνάντησης του Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πού τα βρίσκουν και πού όχι για τα εργασιακά

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το θέμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα. Νέα συνάντηση των δύο πλευρών δεν αναμένεται, οπότε η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η Αθήνα επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015, ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9% πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά μία μονάδα τους εργαζόμενους, ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων, υπάρχουν, όμως, διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται.

Μπαράζ συναντήσεων – «μάχη» με τον χρόνο

Πριν από τον κ. Βρούτση, η τρόικα είχε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως έγραψε νωρίτερα το star.gr, συμφωνία δεν υπήρξε, καθώς οι εκπρόσωποι της τριμερούς δεν φαίνεται να κάνουν πίσω στον καθορισμ�� συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Αυτή την ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ έχουν ήδη μεταβεί στο υπουργείο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, καθώς και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημοσιονομικό κενό 2013 - 2014).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, ραντεβού με την «τριάδα» θα έχουν αργότερα σήμερα οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πάντως, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Μανιάτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα γίνει επισκόπηση της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων και επαναπροσδιορισμός του προγράμματος συναντήσεων υπουργών - τρόικας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top