Έρχεται η συμφωνία με Gazprom για τις τιμές φυσικού αερίου

Λίγο κάτω από τα 400ευρώ/ 1.000 κυβικά μέτρα η πιθανή νέα τιμή

Έρχεται η συμφωνία με Gazprom για τις τιμές φυσικού αερίου

Λίαν προσεχώς και από τις πρώτες ημέρες του 2014 αναμένεται να κλειδώσει... η συμφωνία για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, με τη νέα σύμβαση ΔΕΠΑ-Gazprom.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό και αποδεκτό από την ελληνική πλευρά τότε το όλο θέμα οδηγείται στη διεθνή διαιτησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΠΑ και κυβέρνηση θα επιδιώξουν να έχουν και μία πρώτη αξιολόγηση των όρων της σύμβασης, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν κατά την εξάμηνη διαπραγμάτευση από τους μεγαλύτερους καταναλωτές που είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί (ΔΕΗ και ανεξάρτητοι), αλλά και από τις μεγάλες βιομηχανίες- αγοραστές ενέργειας.

Οι μεγάλοι καταναλωτές, δηλαδή οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος ενέργειας με το οποίο επιβαρύνεται η εγχώρια παραγωγή, ένα μέρος του οποίου οφείλεται στις συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τους παραγωγούς καθώς η τιμή του ρώσικου αερίου στην Ελλάδα είναι 30% υψηλότερη από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τιμή που έχει επιτευχθεί βρίσκεται λίγο κάτω από τα 400 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα.

Παράλληλα, προβλέπεται η επιμήκυνση για ένα χρόνο της αναδρομικής ισχύος της νέας τιμής, έναντι των 6 μηνών που επέμενε η ρωσική πλευρά, θέτοντας ως όριο τον περασμένο Ιούνιο.

Οι μεγάλοι καταναλωτές, επισημαίνουν ότι οι όροι της σύμβασης ΔΕΠΑ – Gazprom, δεν θα πρέπει να απέχουν σημαντικά από τους αντίστοιχους που ισχύουν στις συμβάσεις των Ρώσων με άλλους ευρ��παίους πελάτες τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top