Έως 28 μήνες αναμονή για... επιστροφή ΦΠΑ!

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στις εφορίες

Μέχρι και 848 ημέρες έχουν φθάσει να περιμένουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο.

Αποκαλυπτικά εί��αι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη ΔΟΥ H΄ Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη εφορία δεν έχει επιστρέψει ΦΠΑ ύψους 2 εκατ. ευρώ σε 24 επιχειρήσεις αν και έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια. Δεύτερη στη λίστα είναι η εφορία του Χολαργού, η οποία ενώ έχουν περάσει 773 ημέρες ακόμη δεν έχει επιστρέψει τον ΦΠΑ σε 18 φυσικά πρόσωπα.

Στη Ζάκυνθο 10 φορολογούμενοι περιμένουν 754 ημέρες να λάβουν το φόρο που δικαιούνται. Στον αντίποδα, η ΔΟΥ Αιγάλεω εξόφλησε ΦΠΑ αξίας 106.672 ευρώ σε μόλις 50 μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονο��ικών:

4.558 επιχειρήσεις επί συνόλου 6.467 που έχουν υποβάλει αίτηση επιστροφής φόρου συνολικού ύψους 1,136 δισ. ευρώ περιμένουν να εισπράξουν το ΦΠΑ που δικαιούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών.

Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έκανε το υπουργείο Οικονομικών για να επιστρέψει ποσά από φόρους που δεν του ανήκουν είναι 848 μέρες και το πιο σύντομο 50 ημέρες.

Τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου έχει η ΦΑΕ Αθηνών, η οποία πρέπει να αποδώσει 359,7 εκατ. ευρώ σε 524 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 454 ημέρες.

Μεγάλες επιστροφές έχει και η ΦΑΕ Πειραιά, που φθάνουν στα 97 εκατ. ευρώ, σε 384 δικαιούχους. Παρότι έχουν περάσει 523 ημέρες τα ποσά ακόμη δεν έχουν πάει στους φορολογούμενους.

Τρεις είναι οι εφορίες με βάση τον μικρότερο χρόνο αναμονής των δικαιούχων: Α΄ Κέρκυρας, Μυκόνου και Πάρου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top