Ιεροσόλυμα: Βρέθηκε τάφος εταίρας που συνόδευε την εκστρατεία Μ. Αλεξάνδρου

Μπρούτζινος καθρέφτης βρέθηκε στον ασύλητο τάφο  

τάφος εταίρας εκστρατείας Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Ιεροσόλυμα
Η Liat Oz, διευθύντρια ανασκαφών, στην είσοδο ενός σπηλαίου στην Ιερουσαλήμ (Yotam Asscher/Israel Antiquities Authority)

Ένα σπήλαιο που περιείχε τα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας που πιθανότατα ήταν εταίρα κατά την ελληνιστική περίοδο ανακαλύφθηκε κοντά στην οδό Χεβρώνα στην Ιερουσαλήμ, μαζί με έναν καλά διατηρημένο, σπάνιο χάλκινο καθρέφτη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA), σύμφωνα με την Times of Israel.    

Ο τάφος, που ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά σε μια βραχώδη πλαγιά κοντά στο Κίμπουτς Ραμάτ Ραχήλ, χρονολογείται από τον 4ο ή τον 3ο αιώνα π.Χ..

Ο μικρός χειροκίνητος μπρούτζινος καθρέφτης ήταν ένας από τους 63 αυτού του τύπου που είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί και είναι αυτός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ανήκουν πιθανώς σε μια εταίρα. 

O χάλκινος καθρέφτης που ανακαλύφθηκε στον τάφο της  Ελληνίδας εταίρας  στην Ιερουσαλήμ (Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority)

O χάλκινος καθρέφτης που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Ελληνίδας εταίρας στην Ιερουσαλήμ (Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority)

«Οι χάλκινοι καθρέφτες όπως αυτός που βρέθηκε θεωρούνταν ακριβό είδος πολυτελείας και μπορούσαν να περιέλθουν στην κατοχή των Ελληνίδων με δύο τρόπους: ως μέρος της προίκας τους ενόψει ενός γάμου ή ως δώρο που έδιναν οι άνδρες στις εταίρες τους»,  σημείωσαν οι ερευνητές.

«Οι εταίρες αποτελούσαν μέρος ενός αρχαιοελληνικού κοινωνικού θεσμού... Ορισμένες από αυτές έγιναν σύζυγοι ελληνιστών ηγεμόνων, καθώς και υψηλόβαθμων στρατηγών και διάσημων διανοουμένων. Οι εταίρες διοργάνωναν λογοτεχνικά σαλόνια και χρησίμευαν ως μούσες για τα πιο διάσημα έργα γλυπτικής και ζωγραφικής, τα οποία εκτίθεντο ακόμη και σε ναούς».

 

O χάλκινος καθρέφτης που ανακαλύφθηκε στον τάφο της  Ελληνίδας εταίρας  στην Ιερουσαλήμ

O χάλκινος καθρέφτης που ανακαλύφθηκε στον τάφο της  Ελληνίδας εταίρας  στην Ιερουσαλήμ (Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority)

Τα λείψανα της εταίρας - απανθρακωμένα ανθρώπινα οστά - ταυτοποιήθηκαν ως αυτά μιας γυναίκας και, σύμφωνα με τον Δρ Guy Stiebel του Τμήματος Αρχαιολογίας και Αρχαίας Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, αποτελούν «την πρώτη απόδειξη στο Ισραήλ για καύση νεκρών κατά την ελληνιστική περίοδο».

Το πιο πιθανό συμπέρασμα είναι ότι ο τάφος ήταν αυτός μιας εταίρας που συνόδευε έναν υψηλό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή των επακόλουθων διαδοχικών πολέμων, η οποία πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και θάφτηκε στην άκρη του δρόμου. Οι παντρεμένες γυναίκες στον αρχαίο ελληνιστικό κόσμο σπάνια εγκατέλειπαν τα σπίτια τους στην Ελλάδα ή συνόδευαν τους συζύγους τους σε στρατιωτικές περιπέτειες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top